ISTORIC

ISTORIC

2010 | 2017

O scurtă descriere a edițiilor trecute

Început ca o manifestare a studenților ieșeni care îndrăgesc filmul românesc, festivalul Serile Filmului Românesc, unicul de acest profil din țară, a reușit de-a lungul anilor să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești. Luna mai reprezintă deja, pentru cei mai mulți dintre ieșeni, un maraton cinematografic atractiv, care vine la pachet cu discuții și evenimente care au menirea de a promova și (re)aminti despre frumusețea filmului românesc.

Arhiva foto | 2010 - 2017

Dubla 1|mai 2010 Dubla 2|mai 2011 Dubla 3|mai 2012 Dubla 4|mai 2013  Dubla 5|mai 2014  Dubla 6|mai 2015 Dubla 7|mai 2016

Dubla 1|mai 2010

 

Dubla 1 | 12-14 mai 2010

Distribuția: Tudor Giurgiu, Florin Șerban și Igor Cobileanski;
Invitat special: Tudor Giurgiu;
3.500 de spectatori;
3 filme și 3 scurtmetraje: Legături bolnăvicioase, Eu când vreau să fluier, fluier, Tache și Când se stinge lumina, Plictis și inspirație, Șașa, Grișa și Ion
Durată: 3 zile;
Locația: Cinema Victoria.
Trailer: Din dragoste pentru filmul românesc, o mână de studenți de la  Jurnalism au pornit un festival de film românesc, singurul de acest profil din țară. Bugetul mic și lipsa partenerilor care să susțină această cauză nu au reprezentat obstacole în organizarea celei dintâi ediții, ci mai degrabă o provocare care ne-a mobilizat în a ne susține cauza până la capăt: promovarea cinematografiei românești.

Dubla 2|mai 2011

 

Dubla 2 | 9-13 mai 2011

Distribuția: Victor Rebengiuc, Alexandru Maftei, Dana Voicu, Șerban Marinescu, Mircea Silaghi și Tudorel Filimon;
Invitat special: Victor Rebengiuc;
2.500 de spectatori;
7 filme și 4 scurtmetraje: Pădurea Spânzuraților, După ea, Medalia de onoare,Cel mai iubit dintre pământeni, Tanti, Bună, ce faci?;
Durată: 5zile;
Cinema Republica.
Trailer: Răspunzând provocării din 2010, cea de-a II-a ediția a festivalului Serile Filmului Românesc s-a întins pe cinci zile, cuprinzând mult mai multe filme și, totodată, mai mult invitați din lumea filmului. Premierele cinematografice și actorii vechilor și noilor generații au strâns, și de data aceasta, un public numeros.

Dubla 3|mai 2012

 

Dubla 3 | 14-17 mai 2012

Distribuția: Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan, Sergiu Voloc, Vlad Logigan, Dan Chișu, Alexandru Oreste Scarlat Teodorescu, Magda Catone și Paul Ipate și Virgiliu Mărgineanu;
Invitat special: Sergiu Nicolaescu;
2.500 de spectatori;
7  filme: Poker, Orient Express, WebSiteStory, Ursul, Ultimul corupt din România, Hârtia va fi albastră și Nuntă în Basarabia;
Durată: 4 zile;
Ateneul Tătărași.
Trailer: Cea de-a III-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc, devenit deja tradiție, a promovat și încurajat mersul la cinematograf, în defavoarea piratării de filme. Invitatul special al acestei ediții, Sergiu Nicolaescu, alături de alte nume mari ale cinematografiei ne-au susținut și încurajat demersul, publicul cinefil ieșean fiind, deopotrivă, implicat activ.

Dubla 4|mai 2013 

 

Dubla 4 | 27-31 mai 2013

Distribuția: Natașa Raab, Diana Dumitrescu, Cătălin Cucu, Adrian Sitaru și Irina Margareta Nistor;
Invitat special: Irina Margareta Nistor
3.000 de spectatori;
5 filme;
Durată: 5 zile;
Ateneul Tătărași.
Trailer: Noul val al cinematografiei și startul unor dezbateri cu teme din zona cinematografiei, sub îndrumarea criticului de film Irina Margareta Nistor au fost doar o parte dintre noutățile celei de-a IV-a ediții. Filmele premiate la festivalurile internaționale, actorii și regizorii care au dus măreția cinematografiei românești peste granițele țării, au fost, de asemenea, punctele cheie ale ediției din 2013.

Dubla 5|mai 2014 

 

Dubla 5 | 20-24 mai 2014

Distribuția: Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Draga Olteanu-Matei, Olimpia Melinte, Ștefan Bănică Jr., Oana Sîrbu, Valentin Popescu, Cecilia Bârbora, Mihai Constantin și Dionisie Vitcu.
Invitat special: Mircea Daneliuc;
4.000 spectatori;
13 filme;
Durată: 5 zile;
Casa de Cultură a Studenților.
Trailer: Cea de-a V-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc s-a  axat, în principal, pe filmele și actorii care au marcat generații întregi. Astfel, unul dintre momentele cheie ale acestei ediții a fost reunirea „Liceenilor” după 27 de ani, la Iași. Ștefan Bănică Junior, Mihai Constantin și Oana Sârbu au rememorat perioada Liceenilor alături de publicul cinefil ieșean.

În plus, ediția din 2014 a avut și o secțiune dedicată copiilor, Dumbrava Minunată aducând bucurie chiar atât celor mici, cât și adulților. Totodată, cea de-a V-a ediție a festivalului a fost prima în care invitatul special – Mircea Diaconu, a primit un premiu pentru întreaga carieră, Asociația Cineaștilor din România susținând acest demers.

Dubla 6|mai 2015

 

Dubla 6 | 6-10 mai 2015

Distribuția: George Mihăiță, Vladimir Găitan, Ileana Popovici, Irina Margareta Nistor, Tudor Giurgiu, Emilian Oprea, Dorian Boguță, Adrian Păduraru, Teodora Mareș, Andrei Duban, Ion Nedelcu, Teodor Corban;
Invitat special: George Mihăiță;
4.000 de spectatori;
10 filme;
Durată: 5 zile;
Casa de Cultură a Studenților și Grădina Palas Mall.
Trailer: Pentru prima dată de la înființare, la cea de-a VI-a ediție, festivalul Serile Filmului Românesc a fost reprezentat de către un ambasador. Alături de Adrian Păduraru și cu susținerea Universității „Petre Andrei” din Iași, am lansat oficial cea de-a VI-a ediția la București, în incinta Teatrului Național „I. L. Caragiale”, alături de actorii invitați ai ediției din 2015.

Dubla 7|mai 2016

 

Dubla 7  | 4-8 mai 2016

Distribuția: Mircea Diaconu, Irina Margareta Nistor, Ileana Popovici, Șerban Marinescu, Dan Pița, Radu Gabrea, Ion Bârlădeanu, Laurențiu Damian, Toma Cuzin, Cristian Comeagă, Vlad Păunescu, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Adrian Titieni, Alina Grigore, Robi Urs, Dorel Vişan, Medeea Marinescu, Liana Tatos, Dragoş Zămoşteanu, Elisabeta Bostan, Oana Giurgiu, Ana Maria Moldovan, Liviu Pintileasa și alte 36 de nume marcante;
Invitat special: Mircea Diaconu;
4.500 de spectatori;
25 de filme;
Durată: 5 zile;
Casa de Cultură a Studenților, Grădina Palas Mall, Casa „Mihail Ursachi” și Galeriile Pod-Pogor.
Trailer: Filme, documentare, lansări de cărți, expoziții, vernisaje, concerte, piese de teatru, gale de premiere sau in memoriam (Gala Mere Roșii, 40 de ani de la filmări și Gala In Memoriam Alexandru Tatos) – toate acestea, alături de alte evenimente, au alcătuit cea de-a VII-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc – concepută drept un produs cultural. Cu spații de prezentare diferite, aproximativ 80 de invitați, zeci de filme - printre care filme de Oscar (Fiul lui Saul, Levente Molnár) sau premiere cinematografice - și peste 30 de evenimente conexe, ediția din 2016 a fost una în care spiritul tineresc și cel care s-a obișnuit demult cu aceasta și-au dat mâna, organizând una dintre cele mai reușite ediții ale festivalului Serile Filmului Românesc.

La șapte ani de la înființare, timp în care „ne-am” și „am” educat cinematografic, festivalul organizat de către o mână de studenți a devenit festivalul „absolvenților”. Așadar, încă de la cea de-a VII-a ediție am luat în considerare crearea unei organizații care să susțină și să continue cu forțe proaspete curajosul proiect început de mâna de studenți, parte a Asociației Studenților Jurnaliști.

Vocea filmelor: la Gold FM, despre SFR

Irina Margareta Nistor și invitații săi vorbesc, în fiecare vineri, despre cele mai noi, premiate și interesante filme apărute pe piața cinematografică. 

Arhiva video | 2010 - 2017