Miercuri | 10 Mai

13:00|Zâmbet de soare (1987)| Teatrul "Luceafărul" Iași

Secțiunea | Retrospectiva Elisabeta Bostan

Regizor: Elisabeta Bostan

Durată: 93 minute

Gen: Comedie, musical

Audiență: Generală

Distribuție: Carmen Galin, Mihai Petre, Iurie Darie, Bianca Brad, Medeea Marinescu, George Mihăiță, Anca Sigartău, Adrian Titieni, Ileana Stana Ionescu, Vasile Muraru

Elevii clasei a XII-a încropesc formația muzicală Zâmbet de soare și își petrec ultimele ore de școală pornind într-o călătorie imaginară alături de profesorii deveniți împărați și împărătese.

Invitați: Elisabeta Bostan, Bianca Brad

?️Rezervă un loc!

10-14 mai 2017|Expoziție de grafică "Memoria retinei gulagului românesc", Radu Bercea | Teatru Fix

Memoria Retinei Gulagului Românesc:

Fost deţinut politic în perioada 1959 – 1964, Radu Bercea a realizat, începând cu anul 2002, un ciclu de lucrări de pictură şi grafică care ilustrează momente trăite în universul concentraţionar.

Artistul, care la vârsta de 19 ani a fost condamnat la 20 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale” şi care a fost eliberat ca urmare a aplicării Decretului nr. 411/1964, a realizat mai multe expoziţii şi a publicat câteva cărţi şi albume cu această temă.

Lucrările lui Radu Bercea reproduc secvenţe dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie şi coloniile penitenciare de muncă prin care a trecut acesta (Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia, Stoeneşti, Măraşu, Vaca, la „Saivane” sau pe înfricoşătorul bac „Gironde”). Expoziţiile şi albumele lui Radu Bercea constituie o formă de revanşă care nu vizează însă răzbunarea, ci doar păstrarea memoriei sub auspiciile unui motto semnificativ: „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”.

16:00 | [Vernisaj] DIVINA TRAGEDIE  de Ion Bârlădeanu | Galeria Meru

DIVINA TRAG(icom)EDIE 

Filmul e văzut ca un decupaj temporal de întâmplări și expresii, iar în momentul în care eroul – personaj de film este decupat și încorporat imaginii fixe care este colajul, el nu vine singur. Vine cu tot bagajul semantic al poveștii desfășurate în cele 90 de minute. 

Condensarea instantă a sensurilor din povestea identică/inspirată/oglindă de viață care este fotografia de film este simultană revărsării de noi ramificații semantice în contact cu alte mituri înghețate ce se întâlnesc în compoziția unui colaj. Regizorul e diferit. Și el caută întotdeauna ceea ce filmul trebuia să spună atunci și nu o spunea niciodată.

Când gangsterii reali din portul din Constanța (în care Ion B a fost docher) omorau pentru alimente, eroii filmelor comuniste plângeau după planul cincinal. Când femeile tinere își puneau viața în pericol avortând prin subsoluri de bloc, eroinele patriei hoinăreau ștrengărește, la braț cu Dan Spătaru.

În tragedie, corul îngheață timpul și permite publicului să privească lumea adevărată, așa cum doar zeii o văd. Atot-temporală, e o imagine în care toate lucrurile ce s-au întâmplat și tot ceea ce e scris să se îmtâmple coexistă. În colaje, povestea fiecărui personaj sau aura sa mitologică folosesc pentru a pune în scenă noi secvențe, dintr-o lume pe care filmul o ascundea. 

O fină corectură dionisiacă a artei pusă în slujba digestiei (filmul commercial propagandist), în urma căreia banalul e trezit, scormonit, speriat de fiorii apropierii unei alte arte, mai apropiată vieții. Iar ceea ce amintea o tragedie, în absența timpului și de la cota demiurgică a creatorului, devine o inteligentă duioșie plină de umor. 

Cristian Cojanu

16:30 | ÎN NUMELE TATĂLUI (2015) | Ateneul din Iași

Filme Regale
 • Realizator: Bogdan Șerban-Iancu
 • Durata: 51 minute

            În numele Tatălui este povestea unei femei nobile care a crezut în Ţara sa. Într-un sfert de secol, Margareta, fiica Regelui Mihai, a luptat pentru sănătatea copiilor, împotriva singurătăţii bătrânilor, a încurajat şi a sprijinit cultura şi a învins mentalităţi bolnave de comunism. Şi-a câştigat nobleţea prin luptă, iar astăzi este Principesa României – așa descrie filmul realizatorul Bogdan Șerban-Iancu.

            Acţiunea documentarului începe în 18 ianuarie 1990, dată ce a trecut aproape neobservată în calendarul noii Românii. În acea zi se închidea, aproape pe neştiute, un cerc deschis în ianuarie 1948, odată cu plecarea Regelui din ţară, după abdicarea impusă. În 1990, când a venit în România, ideea Principesei era să-i ajute, aşa cum poate, pe români. Au fost ani dificili, în care lupta cea mai grea a fost să schimbe mentalităţi, relaţiile dintre oameni, distruse de cei 50 de ani de comunism. Aşa s-a născut ideea înfiinţării fundaţiei care îi poartă numele şi promovează idealurile cărora Principesa le rămâne credincioasă.

Nimic nu avea să o pregătească pe Principesa Margareta pentru ce va urma. Nici măcar instruirea primită de la tatăl său, Regele Mihai, nu o va feri de haosul, degringolada şi reaua credinţă din ţară. În plus, numele nu o ajuta. Dimpotrivă. Făcea parte dintr-o lume pe care românii nu o mai înţelegeau şi de care le era teamă.

            Au trecut 25 de ani de la momentul în care soarta a decis că exilul s-a încheiat, iar fiica regelui a arătat că „acasă” înseamnă doar România. Principesa Margareta şi-a câştigat dreptul de a reprezenta România. A dus o luptă îndârjită pentru a dovedi că, fiica tatălui său fiind, nu are doar prin naştere ocazia de a purta stindardul regalităţii, ci şi prin merit. Legământul pe viaţă al Regelui Mihai cu ţara este dus mai departe. Anonima, dar îndârjita femeie care a învins un sistem ostil în anii ‘90, doar pentru a face bine, este astăzi Principesă a României. 

?️REZERVĂ UN LOC!

17:30 | AUTOMOBILUL – O PASIUNE REGALĂ (2010) | Ateneul din Iași

Filme Regale
 • Realizator: Bogdan Șerban-Iancu
 • Durata: 22 minute 

            Reportajul Automobilul – o pasiune regală prezintă pasiunea de o viață a Majestății Sale Regele Mihai pentru automobilele militare cunoscute sub numele generic de Jeep-uri. Colecția Regelui Mihai este una dintre cele mai valoroase din lume, toate mașinile fiind în totalitate recondiționate chiar de către rege.

            Regele Mihai este un colecționar de mașini de război, celebru în întreaga lume. Pasiunea Sa pentru automobile a început în 1941, cînd un prieten i-a făcut cadou un Jeep adus de pe frontal rusesc. Între timp, Majestatea Sa a adunat o colecție de astfel de mașini (șase în stare funcțională și alte cîteva în lucru), pe care le recondiționează în totalitate cu propriile mîini. De-a lungul vremii, și regina i-a dat o mînă de ajutor la reparații. Prețioasa colecție se află în Elveția, țara „adoptivă” a Familiei Regale.

            Reportajul Automobilul – o pasiune regală este descris pe site-ul Familiei Regale astfel: „pelicula pune în evidență tinerețea, dinamismul și extraordinara capacitate de adaptare la timpurile moderne ale Majestății Sale”.

            Realizat în anul 2010, când Regele Mihai împlinea 89 de ani, „Automobilul, o pasiune regală”  are toate ingredientele pentru a rămâne, poate, filmul preferat al tinerei generații de români despre Rege.

?️REZERVĂ UN LOC!

18:00 | [VERNISAJ] Arhiva Fotografică Agerpres | Ateneul din Iași

Descoperă ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES

Anul acesta, AGERPRES și SFR vă invită să fiți „martori” la filmările unor scene din pelicule precum: „Steaua fără nume”, o coproducție româno-franceză filmată în 1965, Mihai Viteazul din anul 1970 sau Pintea din 1975.

De asemenea, cu ocazia aniversării a zece ani de la câștigarea premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, vor fi prezentate în cadrul expoziției și imagini de la premiera oficială a filmului 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, ce a avut loc în septembrie 2007, la Teatrul Național din București.

ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES cuprinde milioane de fotografii, ce au fost realizate începând cu anul 1927 și reflectă viața cultural-artistică, economică, politică și sportivă a țării, dar și marile transformări și evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului. 

19:00 | 10 ani de la Palme d'Or: Gala 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007) | Ateneul din Iași

Secțiunea | Retrospectiva Cristian Mungiu

Regizor: Cristian Mungiu

Durată: 113 minute

Gen: Dramă

Audiență: Generală

Distribuție: Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Ion Sapdaru, Tania Popa, Alexandru Potocean, Vlad Ivanov, Teodor Corban

Provocarea de 24 de ore prin care trec Găbița și Otilia, studente și colege de cămin, atrage atenția publicului prin subiectul abordat: avortul. Cu o acțiune de durata unei singure zile, din 1987, Găbița încearcă să întrerupă sarcina, fiind ajutată de prietena sa, Otilia, și de domnul Bebe, al cărui ajutor pare să încurce și mai mult. În ultimii ani ai regimului comunist, avortul era considerat  ilegal, ceea ce complică, considerabil, drama prin care trece Găbița.

Invitați: Cristian Mungiu, Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

?️REZERVĂ UN LOC!
+ Premii:
 • Festivalul de Film de la Cannes, Palme d'Or, 2007
 • Marele Premiu al Academiei Europene de Film, 2007
 • Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm, 2007
 • Toronto Film Critics Association Award, Cel mai bun film într-o limbă străină, 2007
 • Marele Premiu FIPRESCI, Cel mai bun film al anului, 2007
 • Premiul Ministerului Francez al Educației Naționale, 2007
 • Festivalul de Film de la Stockholm, Cel mai bun film, 2007
 • Festivalul de Film de la Stockholm, Cea mai bună actriţă, 2007 - Anamaria Marinca
 • Hollywood World Award, Cel mai bun film, Festivalul de Film de la Hollywood, 2007
 • Asociația Criticilor de Film din Los Angeles, Cel mai bun film străin, 2007
 • Cinci premii ale Asociației Criticilor de Film din România: Premiul pentru imagine ex aequo (Oleg Mutu), Premiul de interpretare rol principal feminin (Anamaria Marinca), Premiul de interpretare rol secundar feminin (Laura Vasiliu), Premiul de interpretare rol secundar masculin (Vlad Ivanov), Premiul pentru montaj (Dana Bunescu) - 2007
 • Los Angeles Film Critics Association, Cel mai bun film strain, 2007
 • Chicago Film Critics Awards, Cel mai bun film al anului, 2007  
 • Times and Sunday Times Critics, Cel mai bun film străin, 2007
 • Festivalul de Film de la San Sebastian, FIPRESCI Grand Prix pentru Cel mai bun film al anului, 2007
 • European Film Academy, Premiul pentru Cel mai bun film străin şi Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar, 2007 - Vlad Ivanov
 • Asociația Cineaștilor Polonezi, Cel mai bun film străin care a rulat pe ecranele poloneze în 2007, 2008
 • Zece premii Gopo: Cea mai bună regie, Cel mai bun film de lungmetraj, Cea mai bună actriţă (Anamaria Marinca), Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Laura Vasiliu), Premiul publicului (Pentru filmul cu cel mai mare succes la box office în 2007), Cea mai bună imagine (Oleg Mutu), Cel mai bun sunet (Cristinel Şirli, Constantin Fleancu, Dana Bunescu, Cristian Tarnoveţchi), Cea mai bună scenografie (Mihaela Poenaru) - 2008
 • Academia Argentiniană de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, cel mai bun film străin, 2008
 • Premiul pentru Cel mai bun film balcanic, Sofia, 2008
 • BBC Four World Cinema, Cel mai bun film străin, 2009
 • A 23-a Gală a Premiilor Goya de la Madrid, Cel mai bun film european,  2009