Premiere sfr 12 | 11 - 15 august 2021 |

FESTIVALsfr.RO | PROGRAMUL Premierelor

ÎNTREGALDE (2021)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Premieră

20.00

Regizor: Radu Muntean
Durată: 128 de minute
Distribuție: Maria Popistașu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, Carmen Lopăzan, Toma Cuzin, Gabor Bondi, Luca Sabin

Invitat: Radu Muntean, Tudor Vladimir Panduru

Trei prieteni se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează.

Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

RONDUL DE NOAPTE (2021)

COMEDIE | DRAMĂ

SECȚIUNEA | Avanpremieră

21.00

Regizor: Iosif Demian
Durată: 118 minute
Distribuție: László Mátray, Ilinca Hărnuț, Toma Cuzin, Manuela Hărăbor, Bogdan Zsolt, Ada Condeescu

Invitat: Irina-Margareta Nistor

În plină desfășurare, ultima repetiție dinaintea premierei se întinde până foarte târziu în noapte. Un detaliu aparent neimportant tulbură euforia reușitei. Cabinele actorilor, toaletele, îi întâmpină închise, garderobiera a dispărut fără vreo explicație.

Forțați de împrejurări personajele părăsesc clădirea teatrului, ies în stradă purtând costumația lor din spectacol.

Fără accesul la propria lor îmbrăcăminte, fără acte sau bani, fără telefoanele lor mobile sau cheile de la mașină, actorii se simt depășiți de situație. Protecția scenei a dispărut, textul piesei care îi unea s-a stins. Realizează treptat că pur și simplu, sunt aruncați în necunoscutul nopții.

Treptat grupul se destramă, își vede fiecare de drumul cel mai scurt spre casă. Vom afla despre destinul lor, mult înainte de ridicarea cortinei în seara premierei.

HOLY FATHER (2020)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Documentar

20:30

Regizor: Andrei Dăscălescu
Durată: 85 de minute
Distribuție: Andrei Dăscălescu, Iulia Paula Niculescu, Părintele Calinic
Rating: AG

Invitați: Andrei Dăscălescu, Paula Niculescu

Acest documentar este despre o generație întreagă de copii care au crescut în familii dezbinate sau cu părinți plecați prin străinătate.

Regizorul Andrei Dăscălescu vorbește despre familie, relația cu tatăl său, călugăr, și cu iubita lui cu care urmează să aibă un copil, despre fricile și bucuriile interiorizate, comune unei generații. „Holy Father” e un documentar extrem de personal. Dialogurile dintre regizor și tatăl său sunt incomode.

Părinții regizorului părinți provin din familii dezbinate. Părinții lor au divorțat când erau copii. Tatăl lui Andrei s-a călugărit între timp și locuiește pe Muntele Athos. Trauma divorțului l-a urmărit pe tot parcursul vieții, iar când află că urmează să aibă un copil, Andrei vrea niște răspunsuri. Vrea să înțeleagă cum a putut tatăl lui să-l părăsească când avea doar șase ani. Poate așa va reuși să fie un tată bun, cu toate că a fost crescut doar de mama sa, și nu va călca pe urmele lui.

În cele 85 de minute de documentar este scoasă în evidență o problemă mare de comunicare. Se simte când cei doi, tatăl și fiul, vorbesc de lucruri serioase sau banale. Există o distanță palpabilă între cei doi. Una care s-a dezvoltat în ani întregi de nervi și reproșuri nespuse.

Premii: Premiul Special al Juriului la Sarajevo (2020)
Premiul Publicului la Festivalul Astra (2020)

TATA MUTĂ MUNȚII (2021)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Premieră

19:00

Regizor: Daniel Sandu
Durată: 70 minute
Distribuție: Adrian Titieni, Elena Purea, Judith State, Valeriu Andriuţă, Tudor Smoleanu, Virgil Aioanei, Radu Botar, Petronela Grigorescu, Bogdan Nechifor, Cristian Bota
Rating: AG

Invitați: Adrian Titieni, Valeriu Andriuță, Daniel Sandu, Cristian Bota

Filmul prezintă povestea unui bărbat gata să înceapă o nouă etapă alături de o femeie mai tânără, însă este readus violent în contextul vieţii pe care încearcă s-o lase în urmă atunci când fiul său adolescent dispare într-o drumeţie montană.

Astfel, Tata mută munții, cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Daniel Sandu, aduce în atenția cinefililor legătura puternică dintre Mircea și băiatul lui care se pierde accidental pe un traseu de munte. Tatăl e gata să treacă peste orice și investește toata tenacitatea, puterea, ambiția și relațiile de care dispune pentru a-și regăsi copilul.

Pelicula este inspirată de o întâmplare adevărată şi spune o poveste despre vinovăţie şi dragoste, despre echitate şi compromisuri, despre lupta unui tată în încercarea de a-şi salva fiul.

După 40 de zile (2021)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Avanpremieră

19:30

Regizor: Andrei Gruzsniczki
Durată: 99 de minute
Distribuție: Mircea Andreescu, Valer Dellakeza

Invitat: Andrei Gruzsniczki

Lungmetrajul are în centru prietenia dintre Emil și Titi. Acțiunea se petrece într-o comună ca un colț de rai, locuită de oameni dintr-o bucată. Asta, la o primă vedere. Emil nu crede în spirite. Titi este prietenul lui de când lumea. Iar Smaranda, soția lui Emil, ei bine, ea este la doi metri sub pământ și se pregătește de ziua judecății.

După parastasul ei de 40 de zile Titi pare cel mai oropsit om de pe fața pământului și începe să se stingă pe picioare. Emil vrea să reaprindă în el scânteia vieții. Dar eforturile lui sunt inutile. Zilele lui Titi par numărate. Căci Smaranda s-a mutat după parastas în casa lui. De ce îl bântuie Smaranda?, asta e o poveste, dar lui Titi îi e greu s-o zică, pentru că este despre lupta pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înțelege și accepta pe celălalt, într-o prietenie sau într-o poveste de iubire.

TRENUL REGAL (2020)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Avanpremieră

20:00

Regizor: Johannes Holzhausen
Durată: 93 de minute
Rating: AG
Distribuție: Principesa Margareta a României, Principele Radu, Maria a României, Adrian Buga

Invitat: Johannes Holzhausen

Ea este „Custodele Coroanei” unei monarhii apuse: Principesa Margareta a României.

În încercarea de a face lobby pentru recunoașterea prin Constituția României a anteriorului statut regal al membrilor familiei ei, urmărește un protocol impresionant, de cele mai multe ori teribil de serios. Piesa de rezistență a întreprinderilor ei este „Trenul regal”, o călătorie anuală ce se desfășoară cu pompă și mult protocol, cu trenul, pe trasee care ating regiuni îndepărtate ale României, și care îi permite Margaretei și soțului ei, Principele Radu, să se “conecteze cu poporul ei”.

În paralel cu înaintarea trenului, îl urmărim pe arhivarul Adrian Buga, care caută, conservă și combină materiale provenite din epoca regalității, care ascultă poveștile celor ce știu să evoce România de odinioară. TRENUL REGAL al lui Johannes Holzhausen ne poartă într-o călătorie pe un traseu istoric, subliniind faliile istoriei Europei moderne, analizând probleme fundamentale în mod cât se poate de agreabil.

POATE MAI TRĂIESC ȘI AZI (2021)

COMEDIE | DRAGOSTE

SECȚIUNEA | Premieră

18:00

Regizor: Tudor Cristian Jurgiu
Durată: 73 de minute
Distribuție: Nicoleta Hâncu, Bogdan Nechifor
Rating: AP-12

Un film de dragoste cu elemente de basm, „Poate mai trăiesc şi azi” spune povestea Clarei şi a lui Vlad, doi tineri aflaţi într-o relaţie cu probleme de sincronizare.

Când Vlad este gelos, Clara este sigură pe ea însăși. Când Clara este entuziastă, Vlad e plictisit. Când Vlad este fericit, Clara este deprimată. Când ea este furioasă, el este calm. Numai când el devine Făt-Frumos, ea devine în sfârşit Prințesa lui.

MALMKROG (2019)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Avanpremieră

19:30

Regizor: Cristi Puiu
Durată: 200 de minute
Distribuție: Frederic Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaite, Agathe Bosch, Marina Palii, István Téglás
Rating: AG

Invitat: Cristi Puiu

La final de decembrie, la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună.

Sunt cinci la număr, și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Olga, cea mai tânără dintre ei, se ocupă cu editarea de cărți religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soția generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politician în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă. Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familii Apafi – bătrân, orb și obligat să stea la pat din pricina unei paralizii – se află sub îngrijirea unei sore medicale.

Imediat după micul-dejun, cei cinci se întorc la obisnuita lor partidă de whist și la veșnicele discuții, care îi sunt asociate în mod tradițional. De-această dată, însă, controversa pe care o stârnește titulatura de „armată întru-Hristos” nu pare să conducă la un consens oarecare, ba dimpotrivă, ia proporții, se ramifică, deschizând noi și noi teme, continuându-se în timpul prânzului și intrând în impas la ora ceaiului.

Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului. La final de decembrie, și un demon neștiut pare a fi pus stăpânire pe lume.

Premii: Cu acest film, Cristi Puiu a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Ecounters de la Festivalul de film de la Berlin.

ROMÂNIA SĂLBATICĂ (2021)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Premieră

20:30

Regizori: Dan Dinu, Cosmin Dumitrache
Rating: AG

Invitați: Dan Dinu, Cosmin Dumitrache

Pasiunea pentru natură a celor doi regizori: Dan Dinu (fotograf) și Cosmin Dumitrache (videograf) a dat naștere acestui documentar original la care s-a lucrat necontenit mai bine de trei ani. Producția surprinde România cum nu am mai văzut-o, o Românie în care sălbăticia se contopește cu frumusețea pură, dând naștere la numeroase senzații.

,,România Sălbatică” adună laolaltă peste 100 de ore de material filmat în majoritatea regiunilor spectaculoase ale României. Documentarul cuprinde filmări în premieră pentru țara noastră și povești unice despre biodiversitatea României.

Copyright © Serile Filmului Romanesc 2010 - 2021 | Produs de Artis - Pe limba ta!

Intră pe

Partenerul tău la festival!