Rezistență prin cultură și cinematografie românească

Rezistență prin cultură și cinematografie românească

În mai, la Serile Filmului Românesc, Iașul devine capitala României

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), ajuns la cea de-a șaptea ediție, a început numărătoarea inversă până la începerea festivalului. Mai mult, vineri, 22 aprilie, a avut loc conferința de lansare SFR, în Sala Media a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. În cadrul acesteia au fost prezenți peste 20 de invitați, actori, regizori, producători și peste 15 jurnaliști și reprezentanți ai unor instituții media.

Mircea Diaconu : „ (…) E ca și cum ai aprinde pe hartă o lumină”

Respectând tradiția inițiată acum trei ani, festivalul devine nu doar omagiul adus actorilor români, ci în mod special celui căruia îi este dedicat. „M-am bucurat foarte tare că a acceptat Mircea Diaconu. Mai cu seamă, pentru că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la Asfalt Tango și 40 de ani de la Mere roșii”, a precizat Irina-Margareta Nistor, critic de film și Ambasadorul Cultural al SFR.

La rândul său, actorul a rememorat întâmplări de pe platourile de filmare, apreciind totodată inițiativa organizatorilor : „Mă bucur că se întâmplă lucruri de tipul acesta prin România, din când în când. E ca și cum ai aprinde pe hartă o lumină. Până la urmă, contează enorm. În felul ăsta știm și noi cine suntem, ce căutăm pe aici”, a adăugat Mircea Diaconu.

Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România îi vor acorda două premii actorului Mircea Diaconu, pentru activitatea sa, dar și în semn de mulțumire pentru că „păstrează vie memoria unor artiști care au plecat prea devreme”, a precizat Liana Tatos, soția regretatului regizor Alexandru Tatos.

Andrei Giurgia: „Vrem să știe și capitala României ce se întâmplă în capitala Moldovei”

Cu ocazia conferinței, Andrei Giurgia, președintele festivalului, a realizat retrospectiva cinematografică a proiecțiilor care vor rula pe parcursul celor cinci zile, printre acestea regăsindu-se Filip cel Bun, Promisiuni, Filantropica, Cel Ales, Ilegitim ș.a. „Este un eveniment dedicat în totalitate cinematografiei românești. SFR este un proiect inițiat în anul 2010 de către Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, care a crescut de la an la an. Dacă în 2010 am pornit la drum cu trei invitați, trei proiecții și o singură sală, anul acesta am ajuns la peste 60 de invitați și peste 40 de producții cinematografice”, a declarat directorul festivalului.

Referitor la „strategia” organizatorilor de a lansa festivalul la București, întrebare adresată de jurnaliști, Mircea Diaconu a dorit să lămurească: „Anvergură națională – aici se trage clopotul și se aude peste tot”. Tot presa a fost cea care a semnalizat demagogia instituțiilor statului, care ar trebui să fie direct implicate, total. Alexandru Giboi, directorul Agenției Naționale de Presă AGERPRES, a menționat că festivalul Serile Filmului Românesc „e o dovadă că speranța nu e pierdută pentru țara noastră, că încă avem un viitor. Eu, la fel ca și AGERPRES, suntem mândri să susținem inițiative care aduc un strop de speranță”.

„În România încă există valori culturale și cinematografice, care sunt consumate fără moderație de un public de toate vârstele”

            Prezentă la conferință, actrița Alina Grigore a felicitat munca pe care o depune echipa SFR : „Este extrem de important ca tinerii, în special cei care sunt direct implicați în educație, să facă asemenea mișcări și este cel mai important motiv pentru care abia aștept să vin la festival: faptul că niște oameni care se află în zona de educație și de cultură, fac într-adevăr educația să fie altfel”.

AGERPRES : o expoziție foto de excepție la SFR 2016

Tot în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc, AGERPRES va organiza o expoziție cu fotografii istorice din arhiva Agerpres, care conține imagini începând cu anii 1920. Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a declarat că este vorba despre o parte a arhivei fotografice istorice a Agenției Naționale de Presă, imagini care au fost văzute pentru prima dată în martie, în cadrul evenimentului de lansare de la Palatul Parlamentului. „Unii ne-au certat după acel eveniment făcut la Parlament, pentru că nu a fost accesibil publicului larg, foarte larg. În consecință, am decis să facem asta, să ascultăm sfaturile oamenilor și să ne prezentăm arhiva în câte mai multe locuri din țară și vom începe cu Iașul, cu Serile Filmului Românesc”, a afirmat Giboi, la evenimentul de lansare de la TNB. De asemenea, Festivalului Serile Filmului Românesc aduce dialogul dintre presă și film, iar pe 6 mai, sub sigla AGERPRES va fi realizată dezbaterea „Presa și cinematografia româneasca – Parteneri de drum?”, la care vor mai participa invitații: Irina-Margareta Nistor, Dan Pița, Laurențiu Damian, Mircea Diaconu. Evenimentul este susținut de ALECART și va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.

Într-o notă optimistă, a fost anunțat întreg programul, cu noutăți, invitați, filme noi, dar și filme consecrate, expoziții, filme de pe VHS (dublate de Irina-Margareta Nistor), concerte, toate în cadrul ediției a VII-a a festivalului. A fost menționată strategia de atragere a parteneriatului academic, atât de necesar dezvoltării și care a fost salutat cu încredere de către Universitatea „Petre Andrei” din Iași, reprezentată de către prof.univ.dr. Doru Tompea (Președintele UPA din Iași) și prof.univ.dr. Sorin Bocancea (rectorul UPA din Iași).

 

relatare consemnată de

Iuliana-Bianca Dorneanu

Asociația Studenților Jurnaliști

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *