Anamaria Marinca

Anamaria Marinca

Născută în capitala Moldovei, Anamaria Marinca este fiica a doi artiști: tatăl este profesor de teatru, iar mama este violonistă. A început să studieze vioara, însă a renunțat la sfera muzicii pentru actorie, finalizându-și studiile superioare la Universitatea de Artă „George Enescu” din Iași.

În anul 2004, a interpretat rolul Elenei Vișinescu, în mini-serialul Sex Traffic, rol cu care a ajuns la inimile publicului, dar și la cele ale criticilor. Un an mai târziu, primește titlul de Cea mai bună actriță, la British Academy Television Awards pentru producția semnată de CBC/ Channel 4. După acest prim pas, Anamaria mai are roluri în Hotel Babylon, un serial TV din 2006, filmele Tinerețe fără bătrânețe (2007), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Boogie (2008).

A fost premiată cu distincția Cea mai bună actriță, în anul 2007, la Festivalul Internațional al Filmului de la Stockholm, pentru rolul Otiliei, din pelicula regizată de Cristian Mungiu, care a luat, în luna mai a aceluiași an, Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

În  anul 2014, actrița a colaborat cu Brad Pitt și  regizorul David Ayer, în cadrul filmului Fury/ Furia: Eroi anonimi, care spune povestea unui sergent american, de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.