Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

Festivalul Serile Filmului Românesc dedică cea de-a VIII-a ediție regizorului Cristian Mungiu.

Filme precum Occident, După dealuri, Bacalaureat, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile și Amintiri din Epoca de Aur 1 și 2 vor fi prezentate ieșenilor ȋn perioada 10 – 14 mai. Ediția specială va începe cu o Gală în prima seară a festivalului, dedicată regizorului, unde-i vor fi alături nume mari din industria cinematografică, prieteni și colaboratori de pe platourile de filmare.

Cristian Mungiu este regizor român, născut în anul 1968 în Iași, România. Înainte de a studia filmul, acesta a lucrat ca profesor și jurnalist în presa scrisă, radio și televiziune.

Debutul în lungmetraj l-a avut cu Occident, film ce a avut premiera în Quinzaine des Realisateurs la Cannes, în 2002, fiind un hit pentru audiența din România.

În 2007, cel de-al doilea film al său, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile a fost premiat cu Palme d’Or la Cannes. Filmul a primit mai apoi mai multe premii ca Cel mai bun film al anului din partea unor diferite asociații internaționale de critici de film. De asemenea, a câștigat premiile European Film Academy pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor.

S-a reîntors la Cannes în 2009 ca scriitor – producător – co-regizor, cu filmul episodic colectiv Amintiri din Epoca de Aur și ca scriitor-regizor în 2012 cu După Dealuri – premiat cu două distincții pentru Cel mai bun scenariu și Cea mai bună actriță.

Cristian Mungiu a făcut parte din juriul Festivalului Internațional de Film de la Cannes în 2013. Anul acesta, Cristian Mungiu are onoarea de a se număra printre președinții juriilor prestigioaselor secțiuni oficiale ale celei de a 70-a ediții a Festivalului de la Cannes. El se va afla în fruntea echipei care va acorda premiile Cinéfondation și pentru scurtmetraje.

Bacalaureat este al cincilea film prezentat la Cannes, premiat cu titlul Cel mai bun regizor la Cannes, în 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *