Dionisie Vitcu

Dionisie Vitcu

„Mama a fost premiantă tot timpul. Tata era un meseriaș foarte bun și îmi aduc aminte de casa copilăriei. Era foarte frumoasă, cu două camere și o tindă”, spune Dionisie Vitcu. S-a născut în nordul Moldovei și a trăit copilăria la sat. Deoarece dorul de părinți era atât de arzător, după numai un an de liceu la oraș a revenit la sat și a fost unul dintre cei mai buni elevi ai Școlii Profesionale din Ițcani. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, printre probele de admitere fiind și exerciții de improvizație pentru care s-a inspirat din copilărie.

În anul 1968 debutează pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași cu un rol în piesa Opinia publică pentru care a ajuns să fie cunoscut de mari actori și apreciat de public. Datorită teatrului a jucat alături de actori de renume, precum Grigore Vasiliu Birlic, Dem Rădulescu sau Draga Olteanu Matei. „Am fost un norocos. Am fost alături de mari artiști”, spune actorul. Dincolo de nenumăratele piese de teatru jucate de-a lungul vremii, a fost parte a multe filme românești precum Cucoana Chirița (1986), Un bulgăre de humă (1988) sau După dealuri (2012) în regia lui Cristian Mungiu. Din 1990 este profesor la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, revenind de zece ani pe scena teatrului ieșean. „Înțelegerea mea cu studenții a fost aceea de a-i pregăti pentru teatru. Cu unii dintre ei joc la Teatrul Național din Iași. Mă mândresc cu ei”, mărturisește actorul.

Dionisie Vitcu se consideră a fi un norocos, un artist ce a avut parte de întâlniri care i-au marcat drumul în viață. Familia i-a fost mereu alături, își venerează părinții și nu crede că s-ar putea dezlipi vreodată de lumea satului.