Dorel Vișan

Dorel Vișan

A fost apreciat de cotidianul The New York Times ca fiind un actor extraordinar, a primit numeroase distincții pentru rolurile din producțiile românești și internaționale și a scris poezii religioase continuând Psalmii lui David. Iubește stupina moștenită de la tatăl său, are grijă de albine și livezi încercând să învețe regulile naturii asemeni unui joc de șah.

Dorel Vișan s-a născut la Tăușeni, un sat din apropierea Clujului, trăind viața la țară în miezul ei. Acolo s-a format într-o lume apropiată de Antichitate, avându-i companioni pe ciobanii cu care mergea la câmp și bătrânii satului care purtau părul cu plete asemeni lui Ștefan cel Mare. La 14 ani a lăsat în urmă satul natal și a hoinărit dintr-un loc în altul, încercând să-și găsească un rost. A făcut armata, afirmând că pe timpul serviciului militar a fost mai mult artist. Încurajat să urmeze drumul artei, odată ajuns în București, a fost admis la Academia de Teatru și Film, însă a doua încercare a fost cea reușită. S-a lăsat bântuit de duhul actoriei și a învățat de la profesorul Dem Rădulescu că actoria nu e o meserie. A avut întotdeauna exemple de urmat: de la țăranii din sat până la Molière, Shakespeare sau Birlic. A fost vecinul lui Moromete, tovarășul de suflet al lui Eminescu, milițian, scafandru, preot sau primar – fiecare rol rămânând întipărit pe filmul casetelor și în amintirea multor generații. Rolul cu cel mai important impact a fost cel din filmul Un bulgăre de humă, unde îl interpretează pe Ion Creangă. Accentul moldovenesc, mersul legănat și parfumul vremurilor din Țicău l-au stăpânit pe actor timp de șase luni, acesta fiind ajutat de un psihiatru să se descotorosească de trăsăturile personajului. De-a lungul vremii, actoria a reprezentat mereu o provocare și o depășire a propriilor limite, iar scenele filmate în toiul nopții într-un cimitir din Predeal sau zilele petrecute alături de mineri în subteran stau drept mărturie.

În perioada 10-14 mai, Dorel Vișan va fi prezent în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, iar unul dintre momentele importante ale evenimentului va fi Gala dedicată actorului, care anul acesta împlinește 80 de ani.