Dorian Boguță

Dorian Boguță

A absolvit una dintre cele mai bune facultăți din URSS, la Tbilisi. Câțiva ani mai târziu era deja actor la Teatrul Național din Chișinău, dar dornic de mai mult, a luat trenul spre România și a încercat să își facă un drum în cinematografie.

Succesul pe care îl aștepta a fost precedat de multă muncă. Și-a câștigat banii din prezentări de modă, a lucrat ca barman și în toată această vreme participa la audiții în speranța că va primi primul rol important. Însă, întâmplarea face că a ajuns să-l cunoască pe Florin Zamfirescu, sau, mai bine spus, să fie cunoscut de acesta. A fost remarcat de actor încă din perioada când juca pe scena Teatrului Odeon și a ajuns să fie, timp de un an, asistentul acestuia. Primul casting de film i-a adus un rol mic în Moartea domnului Lăzărescu, urmând altele în Portret al luptătorului la tinerețe sau Francesca.

Deoarece știe cât de greu a fost drumul spre realizările de care este mândru acum, a fondat, împreună cu Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol o școală de actorie, de unde absolvenții ajung să joace în filme importante din industria cinematografică românească. Așa s-a întâmplat și în cazul filmelor Două Lozuri și Love Building – filme de comedie și dragoste apreciate de public atât în țară, cât și în străinătate.

A urcat într-un tren spre București, a muncit și a cunoscut oameni care l-au apreciat. A ajuns să facă ceea ce și-a dorit și nu ar mai renunța vreodată. E unul dintre actorii din generația nouă a industriei românești și, alături de alții, pune bazele unui nou început în lumea filmului românesc.