Igor Cobileanski

Igor Cobileanski

Igor Cobileanski s-a născut pe  24 februarie 1974 în orașul Comrat din Republica Moldova. A fost atras de lumea actoriei și, astfel, în anul 1988 a debutat ca actor în filmul Durerea, iar de atunci a început să obțină mai multe roluri atât în filme, cât și în piese de teatru.

Trei ani mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Regie de Film și TV din cadrul Academiei de Teatru și Film din București. Când termină cursurile, se întoarce în Republica Moldova și își începe activitatea în domeniul televiziunii. Prezintă emisiunile Teledinamic și Extrem – XT de la postul TV Catalan TV, pe care, de altfel, le și regizează. Din 2001, lucrează ca regizor și realizator de programe la OWH TV Studio, unde realizează mai multe emisiuni printre care Rock Vagon, Metropolis și Start. Tot din acel an devine membru al Uniunii Cineaștilor din Moldova și mai apoi candidează la funcția de președinte al acestei instituții.

Activitatea sa din domeniul cinematografiei a fost de multe ori răsplătită. Cel mai cunoscut scurtmetraj al său poartă numele de Când se stinge lumina, o peliculă în care umorul moldovenesc este pus în valoare și care a avut mare succes în mediul online. Tache este primul film pe care îl regizează și care spune povestea unui bătrân, gropar la cimitirul Odihna Tuturor, care-și așteaptă moartea. În 2013, apare al doilea film regizat de Igor Cobileanski, La limita de jos a cerului, care îi aduce, un an mai târziu, premiul Gopo pentru cel mai bun debut regizoral. Începând din 2014, regizează serialul Umbre, cea de-a treia serie adaptată de HBO Europe pentru România, după În derivă și Rămâi cu mine, care în anul acesta va reveni cu un nou sezon.

Igor Cobileanski este cunoscut și pentru filmele documentare pe care le-a realizat de-a lungul timpului. Noli me tangere, Unirea. Aspirație sau complex comercial, Roata dracului sunt doar câteva dintre acestea.

Unul dintre cele mai apreciate filme ale regizorului este comedia Afacerea Est care va rula în fața cinefililor ieșeni și în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, în seara de 13 mai. Filmul spune povestea unor moldoveni care încearcă să vândă un vagon de potcoave, urmând ca din banii obținuți să-și îndeplinească visurile. Pentru această peliculă, regizorul a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul Tallinn Black Nights International Film.