Ileana Popovici

Ileana Popovici

Mulți o recunosc datorită aspectului ei aparte, părul scurt și stilul simplu, totodată remarcabil, dar care a avut un impact mare în lumea filmului. Stabilită în Italia de cațiva ani, Ileana Popovici revine în fiecare an în România pentru a-și serba ziua de naștere în casa părintească.

S-a născut pe 13 mai la București, în satul Buturugeni, unde își petrece fiecare vară, retrăind momente din copilărie. Este absolventă a Conservatorului de Muzică din București. A apărut în filme precum Reconstituirea, Zile fierbinți, Pentru patrie, Filip cel bun, Accident, 100 de lei, Neînfricații, Prea mic pentru un război atât de mare. A lucrat la TVR din anul 1966, unde a fost producătoare și redactor muzical.

După 1989, actrița a apărut în emisiuni precum Bună dimineața și Album duminical. Timp de mai mulți ani a făcut muzică pentru lotul de gimnastică artistică și ritmică a României. Iubește foarte mult muzica, pe care o consideră prima ei pasiune. Destinul său a fost schimbat de regizorul Lucian Pintile, oferindu-i un rol în filmul Reconstituirea, acesta fiind debutul în actorie. Se consideră în primul rând, om de televiziune, cu toate că lumea o știe mai mult ca actriță. Televiunea a fost casa mea, până când am ieșit la pensie, spune, într-un interviu, Ileana Popovici.  

Anul acesta, pe 13 mai, prezentă pentru a treia oară în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, Ileana Popovici își aniversează ziua de naștere împreună cu publicul ieșean, lansând totodată și cartea Reconstituiri cu Ileana Popovici, de Radmila Popovici (editura Adenium, Iași, 2017).