Ioana Flora

Ioana Flora

A prins rădăcini în Pancevo, un orășel din Serbia, de unde a plecat în 1999. Înainte să pășească pe pământ românesc, a studiat balet clasic și pian la Școala de muzică din Serbia, mai apoi urmând cursuri de arhitectură. A ajuns în România împreună cu familia și a devenit studentă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Fiica regretatului poet Ioan Flora, actrița Ioana Flora afirmă că tatăl i-a influențat în mod cert felul în care vede lumea și, până la urmă, și alegerile: „Am înțeles că-mi doresc să fac o meserie creativă”.

A debutat ca actriță pe scena teatrului din Piatra Neamț, în spectacole regizate de Vlad Mugur, continuând în apariții pe scena teatrelor de stat, jucând în spații neconvenționale sau teatre independente din întreaga țară. Primul rol principal într-un lungmetraj l-a avut în filmul Marfa și banii, în regia lui Cristi Puiu unde joacă alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol. Acesta a fost primul lungmetraj românesc selectat pentru Festivalul Internațional de Film de la Cannes: „Acesta a fost, de fapt, începutul tuturor, al  meu și al filmului nou românesc”, își amintește actrița. Au urmat apariții în filmele Pescuit sportiv (regia: Adrian Sitaru, 2007), Periferic (regia: Bogdan George Apetrei, 2009) Domestic (regia: Adrian Sitaru, 2012) sau Acasă la tata (regia: Andrei Cohn, 2015).

Datorită aparițiilor în lungmetraje a obținut premii importante la festivaluri de film din țară și străinătate. În 2007 obține premiul pentru Cea mai bună actriță, Festivalul de Film de la Salonic. În 2011 este laureată a Premiilor Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, iar în 2014 primește premiul pentru Cea mai bună actriță în cadrul Festivalului Internațional de Film din Aubagne, Franța.