Ion Bârlădeanu

Ion Bârlădeanu

Pentru apropiați el este nea Ion, dar pentru o lume întreagă a devenit povestea fascinantă desprinsă parcă dintr-un film.

Ion Bârlădeanu este iubitor de artă, realizând colaje pop art. Talentul său la desen a fost descoperit acum mult timp, când picta icoane și portrete pentru consăteni. Viața l-a purtat pe diferite căi însă, încă de prin 1980, nea Ion a început să decupeze imagini din reviste și să realizeze din ele colaje, adevărate opere de artă, însă care la vremea respectivă i-ar fi adus pedeapsa cu închisoarea din cauza decupajelor cu Nicolae Ceaușescu.

Norocul artistului, încă nedescoperit de români, a făcut ca în anul 2008 acesta să-l întâlnească pe Ovidiu Feneș, cel care ulterior îl va recomanda proprietarului galeriei H’art, Dan Popescu. Luat sub aripa protectoare a acestuia, artistul a primit o garsonieră care să înlocuiască serile reci petrecute la ghenă.

Vorba sa, „eu nu trăiesc ca să mănânc, ci mănânc ca să trăiesc”, a prins contur un an mai târziu,  când efortul și talentul său au fost răsplătite printr-o serie de expoziții la București, Basel, Londra, unde a expus alături de lucrări semnate nume mari precum Andy Warhol și Marcel Duchamp. Un an mai târziu, în 2010, a expus la galeria Anne de Villepoix din Paris, urmând apoi alte zece expoziții personale și de grup în țară și străinătate, în Bratislava, Copenhaga, Praga, Viena, Helsinki, Moscova, Rotterdam.

Documentarul Lumea văzută de Ion B. (2009) a fost produs de HBO România și a câștigat în anul 2010 premiul Emmy la categoria Arts Programming. De asemenea, a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar, fiind totodată selecționat și la peste 30 de festivaluri.