Ion Sapdaru

Ion Sapdaru

Actorul, regizorul și scenaristul Ion Sapdaru este soldatul artei care luptă pe două fronturi, cel care a studiat teatrul la Chișinău și filmul la Moscova, urmând să se dezvolte și în România. Își are rădăcinile în Transnistria, iar din ’90 se stabilește în Iași, de unde începe să câștige numeroase distincții în sfera teatrului și a filmului. Întrebat ce preferă mai mult din cele două, răspunde că îi place să muncească în teatru, fiind fascinat de unghiul regizorului asupra unei piese.

Pe când era adolescent, a avut ocazia să urmărească un spectacol live, al cărui final se lăsase cu o explozie de aplauze pentru actori, lucru care l-a făcut să se decidă asupra viitorului său. De-a lungul timpului, a fost actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău, actor și regizor la Teatrul Național Iași, regizor la Teatrul „Iosif Vulcan” din Oradea.

Despre rolurile din filme și piese de teatru spune că au fost printre ele și unele pe care nu le-a plăcut, tocmai pentru că nu toate reușesc în aceeași măsură. Are un palmares deosebit, cu premii atât din teatru, cât și din cinematografie, printre care: Premiul pentru regie acordat de British Council (1999, Sf. Gheorghe), Premiul pentru cel mai bun spectacol (2004, Festivalul Național de Comedie, Galați), Marele Premiu la Festivalul Internațional de Teatru (2005, Piatra Neamț), Premiul pentru cel mai bun actor (2006, Roma, Paris, Munchen). La prima ediție a Premiilor Gopo, a primit premiul pentru Cel mai bun actor, pentru personajul Tiberiu Mănescu, din pelicula A fost sau n-a fost?, în regia lui Corneliu Porumboiu.

Când nu e de găsit pe scenă și nici în spatele acesteia, Ion Sapdaru preferă să meargă la pescuit, iar iarna să citească și, câteodată, să scrie.