Maria Dinulescu

Maria Dinulescu

S-a născut în 1981, în Ploiești și a decis să fie actriță pentru a urma visul mamei ei. Și-a dorit să fie dirijoare, însă afirmă că „în adolescență, nu am avut informație pentru a alege diferit”. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, secția Actorie la clasa profesorilor Ion Cojaru și Sanda Manu.

A jucat în filme de mare succes, regizate de Adrian Sitaru, Cătălin Mitulescu sau regretatul Cristian Nemescu. Datorită rolului din filmul Pescuit sportiv a obținut premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Buenos Aires, iar scurtmetrajul Trafic, în care a jucat unul dintre rolurile principale a obținut premiul Palme D’or din cadrul Festivalului de Film de la Cannes. A apărut în mai multe scurtmetraje și seriale TV, a colaborat cu Depeche Mode și a dublat voci în filme de animație pentru postul Fox Kids.

Rolurile din filmele românești au fost apreciate de critici atât din țară, cât și din străinătate. L-a avut ca model pe Victor Rebengiuc și a împrumutat modestia și inocența fiecărui rol, privind-o pe Meryl Streep. A plecat în America pentru a-și face un traseu în adevărata lume cinematografică și a jurizat Premiile Emmy, unele dintre cele mai importante premii pe care le poate obține un actor.