Maria Popistașu

Maria Popistașu

Maria Popistașu este una dintre cele mai apreciate actrițe din România. S-a născut pe 21 februarie 1980, în București și tot acolo a început să-și construiască cariera de actriță. Mai întâi începe cu Liceul de Arte, pe care l-a absolvit în anul 1998, iar apoi urmează cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Încă din timpul facultății a conturat proiecte frumoase împreună cu Teatrul Național. A jucat în Unchiul Vanea, în rolul Elenei Andreevna, în A douăsprezecea noapte și a interpretat-o pe Ofelia în tragedia Hamlet.  

De-a lungul timpului, a îmbinat pasiunea pentru film cu înotul, gimnastica ritmică, geografia, muzica, baletul sau noțiunile de științe naturale. Aproape în fiecare an, vacanțele și le petrecea la bunici, în localitatea Dobrovăț, unde îi plăcea să hoinărească pe străzi sau să cucerească cele mai înalte vârfuri ale copacilor.

Actrița a renunțat în anul 2004 să mai interpreteze roluri pe scenele teatrului și a intrat în lumea cinematografiei. Rolul secundar din filmul Sex Traffic i-a adus premiul Gemini. În 2005 a fost membru al juriului prezidat de Bruce Beresford la Festivalul de Film B-EST, București.

Probabil cel mai importat rol din viața ei de până atunci a fost cel din pelicula Legături bolnăvicioase, regizată de Tudor Giurgiu, care a apărut în anul 2006. Drama aduce în fața cinefililor povestea dintre Sandu, interpretat de Tudor Chirilă, Ioana Barbu în pielea personajului Alex și Kiki, interpretat de Maria Popistașu. Cei trei tineri au parte de sentimente contradictorii și între ei se nasc iubiri neobișnuite. În urma rolului din acest film, actrița a fost numită de presa națională demon frumos și seducător.

Maria Popistașu dă naștere personajului Raluca din drama Marți, după Crăciun. Raluca, o dentistă de 27 de ani, are o relație ascunsă cu Paul, care decide să-și ducă fetița la dentist, înainte de Crăciun. Acolo apare și soția lui Paul și, astfel, bărbatul este nevoit să ia o decizie care-i va schimba viața. Evoluția Mariei Popistașu din acest film poate fi urmărită și de cinefilii ieșeni, întrucât drama va rula pe 11 mai, la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18.00. Filmul a obținut în anul 2011 și un premiul Gopo și a fost nominalizat la mai multe categorii. Din 2015, atunci când a apărut drama, actrița a mai jucat în alte patru filme, în dramele Das Blaue vom Himmel și Un etaj mai jos, în scurtmetrajul Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală și și-a împrumutat vocea în filmul de animație Kubo and the Two Strings.