Mircea Radu Iacoban

Mircea Radu Iacoban

S-a născut la Iași în 1940, mama fiind învățătoare, iar tatăl jurist și artist plastic amator. A preluat pasiunea pentru scris de la mama sa, care publica poezii în revistele vremii. Și-a cultivat talentul prin studiu absolvind Facultatea de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Mircea Radu Iacoban este dramaturg, prozator și scenarist, publicând de-a lungul vremii numeroase volume de proză, teatru și publicistică. Printre acestea se numără Trăim o singură dată (2015), Zece ani de foc (2012), Potcoave pentru purici (2000) sau Lumea într-o picătură (1971). A fost laureat al Academiei Române pentru teatru în 1977 și a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova în 1976, respectiv 2006.

În 1982 a scris scenariul pentru Un bulgăre de humă, film ce prezintă tovărășia dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu, Moldova acelor ani și viața scriitorilor de atunci. De asemenea, a scris scenarii și pentru alte filme de lungmetraj precum Totul pentru fotbal, Am o idee, Escapada și pentru piese jucate pe scenele teatrelor din țară și străinătate.