Nae Caranfil

Nae Caranfil

Scenarist, actor, dar mai ales regizor, Nae Caranfil a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, debutând cu pelicula E pericoloso sporgersi, pentru care a obținut premii la festivaluri din Budapesta și Baule. A regizat și a scris scenarii pentru numeroase filme, dintre care, amintim: Asfalt Tango (1995), Filantropica (2001), Restul e tăcere (2008) sau Closer to the moon (2015), 6,9 pe scara Richter (2016).

A învățat tainele cinematografiei de la tatăl său, criticul de film Tudor Caranfil. După absolvirea cursurilor, are câteva apariții ca actor în filmele În fiecare zi mi-e dor de tine și Salutări de la Agigea. Urmează debutul în regie și o continuitate în arta cinematografiei. A fost distins cu premii pentru întreaga activitate, filmele sale fiind vizionate în cele mai importante săli de cinema din lume. Cel mai recent film regizat și scris de acesta este un musical tragic ce adună depresia, frica și gelozia. 6,9 pe scara Richter prezintă povestea unui actor care trăiește sub obsesia unui cutremur inevitabil, alături de nevasta depresivă și de tatăl apărut ca din neant. Filmul a stabilit un record la Festivalul de Film din Transilvania 2016 (TIFF) și a adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca peste 3000 de spectatori.

Considerat unul dintre cei mai buni regizori de film al anilor ’90, Nae Caranfil a decis să împărtășească din învățăturile sale și studenților și în prezent este profesor în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *