Petru Ciubotaru

Petru Ciubotaru

Este cunoscut pentru cele peste 250 de roluri de excepţie, toate jucate pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Viaţa si-a dedicat-o publicului şi artei teatrale cu o experiență de peste 50 de ani.

De la Liceul nr. 1 Mihail Sadoveanu a trecut şi a absolvit Internatul (Colegiul Costache Negruzzi). Era un elev bun, îi plăceau toate materiile, cu excepţia matematicii. Nu s-ar fi văzut doctor pentru că era milos din fire, însă nici actor. Teatrul era ceva măreţ pentru el și mergea la spectacolele care îl „înmărmureau”. A urmat apoi cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Student fiind, se mulţumea cu o singură pereche de încălţări şi cu o cravată, iar la examene avea o jachetă neagră şi nişte cămăşi bine călcate, pentru că nu se putea duce altfel. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1964 şi până în prezent a rămas actor al Teatrului Naţional din Iași.

Întreaga viață și-a trăit-o pe scenă. Un moment fantastic pentru el a fost când a aflat că a devenit tată de fată. Era pe scena de la Uzina cu Teatru și repeta Poveste de iarnă, după Shakespeare.

Petru Ciubotaru este pasionat de sport şi consideră că pentru un actor sportul este o componentă foarte importantă. În viaţa sa a făcut box, iar de la box a trecut la atletism și a fost membru în lotul naţional de juniori al României mai mulţi ani. Pe lângă sport și teatru, actorul iubeşte mult literatura și spectacolele bune, cei câţiva prieteni buni pe care îi are, copiii, Iaşul și muzica clasică.

A fost director adjunct al Teatrului Național din Iași și profesor universitar la secția de Teatru a Universității „Mihail Kogălniceanu” din Iași, iar din 1999 și până în prezent este regizor și actor al Companiei particulare de Teatru BON-TON.

Întotdeauna a privit teatrul ca ceva măreţ şi niciodată nu s-a gândit că va ajunge să joace rolul lui Dumnezeu, pe care îl consideră mai uşor decât al omului de geniu sau pe Chiriţa lui Vasile Alecsandri, care reprezintă o seducţie pentru bărbaţii actori.

Petru Ciubotaru a fost singurul actor ieșean nominalizat anul acesta la Premiile GOPO. Maestrul a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul său, viceprimarul Bulai, din filmul Bacalaureat, regizat de Cristian Mungiu.

Premii:

 

  • Premiul de interpretare la Decada dramaturgiei originale cu rolul Nik, din Duet de Andi Andrieş (1971);
  • Premiul de interpretare pentru Jacoppo din Săptămâna patimilor, de Paul Anghel (1987);
  • Premiul de interpretare la Festivalul de Teatru de la Bacău pentru După melci, de Ion Barbu (1992);
  • Ordinul naţional pentru merit în gradul de Cavaler (2002).