Șerban Marinescu

Șerban Marinescu

Regizorul Șerban Marinescu este unul dintre oamenii cu o talie deosebită în cinematografia românească. Opera sa de debut a fost Moara lui Călifar (1984), peliculă inspirată din nuvela omonimă a lui Gala Galaction. Alte filme de succes ale regizorului sunt: Domnișoara Aurica (1985), Cei care plătesc cu viața (1991), Cel mai iubit dintre pământeni (1993), inspirate din cărți pe care acesta le-a citit.

Pe lângă postura de regizor, Șerban Marinescu a fost și scenarist al filmelor: Cel mai iubit dintre pământeni (1993), Ticăloșii (2007), Regele scamator (2010) și Doar cu buletinul la Paris (2010). Cel mai cunoscut și apreciat film al său este Cel mai iubit dintre pământeni. Celebra peliculă adună figuri importante ale sferei cinematografice autohtone, precum: Ștefan Iordache, Maia Morgenstern, Dorel Vișan, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu etc.

Pe 10 decembrie 2004, președintele României de atunci, Ion Iliescu, i-a conferit regizorului Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – Arta Spectacolului, pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești.