Tania Popa

Tania Popa

Născută pe 19 ianuarie 1973 în Căușeni, Republica Moldova, studiază actoria în România la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică  „Ion Luca Caragiale” din București în 1990.

Debutează la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” în 1993 cu rolul Ismena – Antigona de Sofocle, în regia celebrului Alexandru Tocilescu. O întâlnim în distribuția mai multor teatre din țară (Teatrul Ion Creangă, Teatrul Mic, Teatrul Constantin Nottara, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul George Ciprian, Teatrul Foarte Mic), după care devine actriță în trupa Teatrului Național din București. A jucat în peste 10 filme, unul dintre ele fiind Patul lui Procust, care a participat la Festivalul de Film de la Berlin, 2002. Este de părere că facultatea de actorie te învață cum să minți de-adevăratelea: „Tu-l faci pe spectator să creadă că tu eşti Julieta. Tu însă nu eşti Julieta”.

A obținut mai multe premii:

  • Premiul revistei Flacăra – Tinere speranţe, Bucureşti, 1991;
  • Premiul pentru interpretare feminină – Farsa cocoşaţilor, Casablanca, Maroc, 1993;
  • Premiul pentru cel mai bun rol feminin – Farsa cocoşaţilor, Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, 1993 și Festivalul Veseliei, Bucureşti, 1994;
  • Premiul I pentru rolul Tanţa – Tanţa şi Costel – Gala Tânărului Actor, Costineşti, 1995;
  • Premiul Silvia Popovici pentru rolul Ondine – Ondine de Jean Giraudoux, 1995;
  • Premiul Uniunii Cineaştilor pentru cel mai bun rol feminin în filmul Aici nu mai locuieşte nimeni, 1996 si Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, 2004.