Teodor Corban

Teodor Corban

Dacă ar fi să se compare cu cireșele, care se coc în mai sau în iunie, el ar putea fi cireșe de octombrie.

A crescut și a copilărit pe străzile Iașului, „un oraș mult mai mic, fără blocuri pe atunci”. Chiar dacă a devenit un bun cititor abia în clasa a II-a, acesta a fost și primul semn că o să facă actorie. La început era pasionat de pictură și ar fi vrut să devină pictor de biserici, îl încânta mult ideea de „a sta izolat într-o mănăstire departe”, de altfel, acesta a rămas un regret pentru el.

A absolvit liceul la Iaşi, însă s-a făcut mai remarcat la Şcoala Populară de Artă şi, ulterior, ca elev al magistrului Dem Rădulescu, la Institutul de Teatru „I. L. Caragiale” din Bucureşti.  De fapt, liceul de chimie pe care l-a urmat s-a dovedit a fi o mare greșeală și a devenit „un tip șmecher”, a început să mintă și să fie chiulangiu pentru că nu-i plăceau orele, așa că citea mult și se ducea la film, la matineu. Se proiectau filme rusești, poloneze, ungurești, în general din țările comuniste, dar filme care îl fascinau. Mai târziu, ca să aibă bani de film făcea veioze din cioate de lemn, felicitări unicat de 8 martie și de Revelion, pe care le vindea. A început să îi placă actoria penru că putea chiuli de la orele nesuferite de la școală.

Până să intre la teatru a făcut timp de un an și cinci luni armata la Buzău, „un an și jumătate de pârnaie”. Nici aici nu s-a despărțit de actorie, ca să „fenteze” unitatea militară a făcut parte din echipa de teatru cu care a obținut multe premii naționale. Pe lângă actorie, compunea și scrisori iubitelor unor colegi.

Viața de actor al lui Teodor Corban s-a împărțit între scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, la care visa încă de mic să ajungă, și platourile de filmare. Este cunoscut pentru sutele de roluri pe care le-a avut în piesele de teatru și în filme de referență precum: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri, A fost sau n-a fost?, Amintiri din Epoca de Aur, Aferim sau Un etaj mai jos.

  • Premiul Excelenţa în domeniul cultural-artistic – Seara valorilor (2015);
  • Premiul la categoria ARTE, Gala Oamenii Timpului (2015);
  • Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal, pentru rolul Costandin din filmul Aferim! -Gala Premiilor Gopo (2016);
  • Premiul Special de Interpretare, Festivalul de la Cottbus (2006).