Teodora Ana Mihai

Teodora Ana Mihai

S-a născut în București, în aprilie 1981. Părinții săi pleacă în Belgia în 1988, iar un an mai târziu, la vârsta de opt ani, îi urmează și ea. Scenaristă și regizoare, moștenește pasiunea pentru imagine de la tatăl său, preocupat de fotografie. A început să facă filme de la vârsta de 16 ani, aceeași vârstă la care a plecat în San Francisco, la mătușa și unchiul ei.

Studiază filmul la Sarah Lawrence College din New York, iar un  an de studiu îl face în Italia. După absolvirea universității, se întoarce în Belgia și lucrează ca supervizor de scenarii și asistent de regie. A scris scenariul pentru Little Lies, împreună cu Jean-Claude Van Rijckeghem și cu sprijinul Flemish Audiovisual Fund.

Are o mare dragoste pentru documentare, deși nu se vede exclusiv o documentaristă. În 2014 realizează primul ei documentar, Waiting for August, care redă povestea a șapte copii din Bacău, lăsați singuri, cu tatăl absent și mama plecată la muncă în Italia. Waiting for August i-a adus Premiul pentru cel mai bun documentar  la  Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și Premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj  la Festivalul Internațional de Documentare Hot Docs  de la Toronto. A înființat în Belgia casa de producție One for the Road.

De fiecare dată când nu e în România, simte un dor puternic de casă, dar când revine în țară este dezamăgită de faptul că nici după 28 de ani de după comunism nu se trăiește bine.