Vlad Ivanov

Vlad Ivanov


Când era copil, imita scene din
Stan și Bran, pe care le arăta părinților și musafirilor făcându-i să se amuze. Dorința aceasta pentru actorie se născuse din joaca pusă în scenă în casa părinților.  Finalizarea studiilor la Școala Populară de Arte din Botoșani l-a determinat să plece la București, unde a muncit pe timp de noapte, într-un butic din Gara de Nord, pentru a se întreține și pentru a se pregăti de facultate.

Afirmă despre 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile că este pelicula care l-a lansat, de pe scena teatrului bucureștean, în orbita cinemaului românesc și internațional. Rolul lui Bebe din filmul care a luat marele premiu la Cannes, în 2007, i-a deschis orizontul către personajele negative, iar regizorii care l-au cooptat au ținut seama de acest aspect.

A început întâi cu teatrul, iar filmul a reușit să îl împlinească total ca actor. După primul premiu din palmares, în 1995, a devenit actor al Teatrului Național București, pe scena căruia jucase anterior, în regia lui Dan Puric.

În 2016, festivalul de la Cannes i-a adus lui Vlad Ivanov emoție la puterea a treia, căci trei dintre filmele în care a jucat au fost premiate atunci: Câini, Bacalaureat și Toni Erdman.

Premii:

  • Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar – Doctorul, Un duel după A.P. Cehov, regia Alexandru Dabija, 2010;
  • Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar – Anghelache, Poliţist, adjectiv, regia Corneliu Porumboiu, 2010;
  • Medalia Meritul Cultural, 2004;
  • Diploma de Merit pentru contribuţia de excepţie la prestigiul primei scene româneşti, 2004;
  • Diploma de excepţie pentru evoluţia în spectacolul Zi-le oameni, dă-le pace, prezentat la primul Festival Naţional de Teatru „Nenea Iancu”, de la Chişinău, 2004;
  • Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol al unei şcoli de teatru cu piesa Hatmanul Baltag, regia profesor universitar Sanda Manu, 1995.