Ediția a IX-a a festivalului „Serile Filmului Românesc” îi este dedicată actorului Victor Rebengiuc, care a împlinit anul acesta vârsta de 85 de ani. Cu peste 60 de ani de activitate în domeniul teatrului și în cel al cinematografiei, cu roluri emblematice în filme precum Pădurea spânzuraților (Apostol Bologa), Moromeții (Ilie Moromete) și Balanța (primarul satului), actorul a fost decorat, în anul 2017, cu Ordinul Steaua României în rang de Cavaler de către președintele Klaus Iohannis.

Victor Rebengiuc a studiat la Institutul de Teatru, acolo unde a întâlnit-o pe profesoara Aura Buzescu, cea care l-a îndrumat, la început, în meseria de actor. Din 1975 este membru al Teatrului „Bulandra”, unde a fost și director, iar pe această scenă a interpretat peste 200 de roluri. A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din București, iar în 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC. Actorul asigură vocea personajului Charles Muntz din animația Disney Up (2009) și din filmul-eveniment România Neîmblânzită (2018).

În prezent, Victor Rebengiuc este actor angajat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și joacă și împreună cu actrița Mariana Mihuț, alături de care formează unul dintre cele mai frumoase cupluri din cinematografia românească.

Share this post

Copyright © Serile Filmului Romanesc 2010 - 2022 | Produs de Artis - Pe limba ta!

Intră pe

Partenerul tău la festival!