VICTOR REBENGIUC VA FI ANIVERSAT ÎN 2018 LA IAȘI, ÎN CADRUL FESTIVALULUI SFR

Actorul este invitatul special al ediției a 9-a a Serilor Filmului Românesc, iar retrospectiva va conține filmele în care a avut rolurile de referință din cinematografia românească

Cea de-a IX-a ediție a Serilor Filmului Românesc îi este dedicată maestrului Victor Rebengiuc. Cinefilii ieșeni îl vor putea întâlni pe actorul român de film și teatru în perioada desfășurării festivalului, 6-10 iunie 2018.

Actorul va fi prezent la gala de deschidere a festivalului, când va fi celebrată întreaga carieră a actorului în prezența publicului ieșean și a altor protagoniști din filmul care va rula atunci.

Actorul Victor Rebengiuc, invitatul special al ediției a 9-a a festivalului SFR, a transmis un mesaj ieșenilor, iubitorilor de film românesc: „Filmele de la SFR vor fi cele în care mi-a făcut plăcere să joc, și sunt sigur că și dumneavoastră o să vă facă plăcere să le vedeți sau să le  revedeți. Faptul că vin la Iași, din nou, este pentru mine o bucurie. Iubesc Iașul, îl cunosc destul de puțin, dar atâta cât l-am cunoscut, m-a cucerit și aștept cu multă nerăbdare și cu multă bucurie întâlnirea cu dumneavoastră, dragi ieșeni. Vă urez tot ce e mai bun în lume, și să avem ocazia să ne strângem mâinile la începutul lunii iunie, la Iași, pe malul Bahluiului”.

Alături de actor vor fi invitați colegi și prieteni din cinematografia românească, cu care a jucat în filme de-a lungul anilor

Andrei Giurgia (director SFR): „Ne-am dorit foarte mult ca în acest an să facem o retrospectivă a filmelor în care actorul Victor Rebengiuc a făcut roluri pe care nu le vom uita niciodată. Am decis să anunțăm chiar astăzi invitatul special, când actorul este aniversat. Am ales aceste filme împreună, ajutați și de Ambasadorul nostru, Irina-Margareta Nistor. Cu siguranță, va fi o ediție emoționantă, cu atât mai mult cu cât, la Iași, vor veni actori dragi nouă tuturor, actori cu care maestrul a jucat de-a lungul vremii și care se vor întâlni cu publicul iubitor de film românesc”.

Despre Victor Rebengiuc

S-a născut la București, pe 10 februarie 1933. Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai importanți actori români, iar ceea ce a reușit să facă în filmul și teatrul românesc marchează o perioadă importantă a culturii României.

Actorul este recunoscut pentru rolurile din Pădurea spânzuraților (Apostol Bologa), Moromeții (Ilie Moromete) și Balanța (primarul satului). Victor Rebengiuc a devenit o figură de o importanță majoră în cinematografia românească după performanța sa din Pădurea spânzuraților, dar și după apariția sa în Moromeții lui Stere Gulea (1986). Actorul s-a făcut remarcat și în filmele lui Dan Pița (Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei) și ale lui Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Paradisul ultimelor opriri, Niki și Flo, Tertium non datur).

Din 1975 este membru al Teatrului „Bulandra”, unde a fost și director, iar pe această scenă a interpretat peste 200 de roluri. Pe scena teatrului, Victor Rebengiuc a jucat în piesele regizate de: Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții.

A fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din București, iar în 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.

În 2009, văzând popularitatea lui Victor Rebengiuc în România, Pixar a dorit ca actorul român să asigure vocea personajului Charles Muntz pentru versiunea românească a filmului Up, ceea ce s-a și întâmplat.  

În prezent, Victor Rebengiuc este actor angajat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și joacă și alături de actrița Mariana Mihuț, alături de care formează unul dintre cele mai frumoase cupluri din cinematografia românească.

PREMII ȘI DISTINCȚII

Ordinul Național Steaua României 2017

Presedintele Klaus Iohannis i-a acordat actorului Victor Rebengiuc Ordinul National Steaua Romaniei în grad de Cavaler, pe 18 octombrie 2017, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Gala News.ro 2017

Premiat pentru Talent și verticalitate

UCIN 2015

Premiul Academic acordat de UCIN

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2014

Trofeul de excelență

Premiile Gopo, România 2014

Cel mai bun actor în rol principal în filmul Câinele Japonez (2013)

UNITER 2014

Premiul de Excelență acordat de UNITER, 2014

2013

Decorația Nihil Sine Deo din partea regelui Mihai I

UCIN 2013

Trofeul UCIN 50 de ani

Premiile Gopo, România 2011

Cel mai bun actor în rol principal în filmul Medalia de onoare (2009)

Festivalul Internațional de Film din Transilvania (TIFF) 2010

Cel mai bun actor pentru performanța din filmul Medalia de onoare (2009)

Wiesbaden goEast 2010

Mențiune onorabilă – Premiul Biroului Federal al Afacerilor Externe pentru performanța din filmul Medalia de onoare (2009)

UCIN 2010

Premiul pentru interpretare masculină în Medalia de onoare

Festivalul de film de la Thessaloniki 2009

Cel mai bun actor pentru rolul din filmul Medalia de onorare (2009)

Festivalul de film de la Torino 2009

Premiul special pentru performanța din filmul Medalia de onoare (2009)

Premiul publicului Achille Valdata pentru performanța din filmul Medalia de onoare (2009)

UNITER 2009

Cel mai bun actor în spectacolul Moartea unui comis voiajor

2008

Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografie (UNATC)

UNITER 2006
Cel mai bun actor pentru rolul din filmul Inimă de câine

TIFF 2004

Premiul de Excelență acordat de TIFF

Anonimul – Festivalul Internațional de Film Independent 2004

Premiul Special al Juriului  pentru performanța sa din filmul Un cartuș de kent și un pachet de cafea (2004) și Boborul (2004)

UNITER 2003

Premiul pentru întreaga activitate

Costinești 1988

Premiul Costinești pentru interpretare masculină în Moromeții

ACIN 1987

Premiul pentru interpretare masculină în Moromeții și Pădureanca

ACIN 1976

Premiul pentru interpretare masculină în Tănase Scatiu

1967 Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice

UCIN 1922

Premiul pentru interpretare masculină în rol secundar în filmul Balanța

Share this post

Copyright © Serile Filmului Romanesc 2010 - 2022 | Produs de Artis - Pe limba ta!

Intră pe

Partenerul tău la festival!