Violeta Gorgos este originară din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, Republica Moldova. Din copilărie era pasionată de pictură, însă părinţii au înscris-o la şcoala muzicală, aşa că ani de zile i-a dedicat pianului, absolvind paralel cu şcoala medie şi pe cea muzicală.

A făcut studii la Colegiul Muzical „Ştefan Neaga” din Chişinău, după care a absolvit sclipitor Facultatea de Filologie a Universității de stat din Republica Moldova. Studiile nu au contenit aici, căci a urmat Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chişinău, Facultatea de Regie Film şi TV. După acestea a urmat un doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Istorie şi Teorie a Artei, Secţia Arta Cinematografică – Televiziunea. 

Activitatea de creaţie şi-a început-o în calitate de regizor la Televiziunea Naţională din Republica Moldova unde, între anii 1990-2003, este autoarea emisiunilor TV-Record. Este, de asemenea, membră a Uniunii Cineștilor din Moldova.

Printre numeroasele premii pe care le-a obținut în calitate de regizor se numără Premiul Mare la Festivalul Internaţional de Film „The Golden Beggar”, Premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”, Marele Premiu al Festivalului „Simfest” pentru eseul cinematografic Sex în URSS etc.

Share this post

Copyright © Serile Filmului Romanesc 2010 - 2022 | Produs de Artis - Pe limba ta!

Intră pe

Partenerul tău la festival!