Nicodim Ungureanu, născut pe data de 7 noiembrie 1960, în localitatea Pojaru din județul Gorj, este unul dintre cei mai cunoscuți actori ai României. Și, în același timp, ar putea fi numit cu ușurință ambasadorul oltenilor peste tot în lume. 

Ceea ce îl deosebește de ceilalți actori este vocea răgușită cu totul specială. Înzestrat cu mult talent, Nicodim Ungureanu a jucat pe scene din America, Franța și Germania. 

S-a format la Craiova, acolo unde a făcut școala, iar la București a studiat la Universitatea „Hyperion” – secţia Actorie, fiind absolvent al promoției 1999. A fost remarcat de regizori încă din facultate. În teatru a jucat de la vârsta de 25 de ani, iar de film s-a apucat puțin mai târziu. 

Actor al Teatrului din Constanța, cunoscut publicului pentru rolurile din „Milionari de weekend”, „Păcală se întoarce”, „Marilena” sau „Cele ce plutesc”, a dovedit de-a lungul timpului că se poate plia pe orice fel de personaj, intrând rapid în rolul unor personaje care dau sare și piper unui film. 

Criticii de film spun că Nicodim Ungureanu a dovedit în „Cel Ales”, în regia lui Cristian Comeaga, că are capacitatea de a fi un actor cameleonic. Actorul a dat viață, pe marele ecran, unuia dintre cele mai atrăgătoare, dar și mai respingătoare personaje negative din filmul românesc contemporan – „Escu”. 
Ultima producție în care a jucat este „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), în regia lui Radu Jude.

Share this post

Copyright © Serile Filmului Romanesc 2010 - 2022 | Produs de Artis - Pe limba ta!

Intră pe

Partenerul tău la festival!