Ne propunem ca magia cinematografiei să se extindă mai ales acolo unde copilăria nu găsește drumuri bătătorite spre mari ecrane și spre lumea filmului. Campania Artiști ieșeni pentru Cinemaul Copiilor, lansată în 2023, în cadrul ediției a 14-a a festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), continuă și în 2024, devenind o tradiție a generozității prin artă.

Prin intermediul campaniei, artiștii ieșeni donează un număr de lucrări din colecția proprie pentru aducerea copiilor de la sate la cinema. Andreea Pricop, cunoscută pentru intensitatea cu care sondează stările interioare și le transmite prin culori și forme, prin ploi sau răsărituri de viață unice, irepetabile, a donat în 2023 o colecție de tablouri care, prin intermediul campaniei, devin adevărate punți între artă și copilărie.

Mecanismul campaniei și accesul copiilor la cinema

Participarea este accesibilă tuturor celor care doresc să facă diferența, prin film, în zonele rurale. Doritorii pot intra în posesia unei lucrări semnate de Andreea Pricop printr-un act de donație, după cum urmează:

  • Alegerea unui grup de copii dintr-o școală din mediul rural pe care vrei să-i aduci la cinema într-o dată stabilită de comun acord;
  • Acoperă cheltuielile necesare pentru aducerea copiilor la cinema. Astfel, le oferi copiilor șansa de a se bucura de experiența inedită a vizionării unor filme educative pe marele ecran, stimulându-le imaginația și îmbogățindu-le cunoștințele;
  • Primirea tabloului: în schimbul generozității tale și a implicării în campanie, vei primi una dintre lucrările donate de Andreea Pricop.
Împreună, pictăm viitorul pe mari ecrane ale copilăriei

Campania este deschisă tuturor celor care vor să contribuie la dezvoltarea personală și culturală a copiilor de la sate și să devină astfel promotori ai artei și culturii în comunitățile rurale.

Fiecare tablou donat în cadrul proiectului este un simbol al impactului pe care generozitatea celor implicați îl are asupra generațiilor viitoare. Fiecare contribuție ajută la construirea unui viitor mai luminos și mai colorat pentru copiii din zonele în care marele ecran nu este încă deschis, încurajându-i să viseze și să aspire la mai mult.

***

Corina Giurgia, inițiatoarea proiectului: Este un demers cultural și umanitar, pentru a face o diferență semnificativă în viețile copiilor din satele României și pentru a susține arta și cultura locală. Prin implicarea ieșenilor cinefili, pe care îi cunosc și îi văd cum își creează spații culturale personale prin faptul că vin la festival, prin faptul că ne întâlnim în ideea de a crea o rețea de colaborare până la urmă, în ideea de calitate a vieții,  ajungem acolo unde nu ajung marile ecrane. Mă gândesc că dacă atunci când eram mică veneau la noi în sat cu filme, sigur aș fi cunoscut și mai multe lumi la care nu aveam acces.

***

Andreea Pricop, artistă: Am spus da din prima inițiativei, pentru că tot astfel este și mesajul artei mele: e un da al culorilor și am simțirilor, pe care le las libere în lume să deschidă inimi și oameni.

Dacă vrei să te implici în campanie, scrie-ne pe pagina de Facebook Serile Filmului Românesc sau contactează-ne la numărul de telefon: +40 752 427 217 (Corina Giurgia, inițiatoarea proiectului).

© Inițiat în cadrul SFR

©foto: Marina Morariu