8-10 octombrie | Festivalul film bun La Moinești | 2021

8-10 octombrie | Festivalul film bun La Moinești | 2021

FESTIVALSFR.RO PROGRAMUL EVENIMENTELOR

PARTENERI

FESTIVAL ORGANIZAT DE

PRODUS DE

PARTENER MEDIA OFICIAL

PARTENERI

PARTENERI MEDIA

COMPLET NECUNOSCUȚI (2021)

COMEDIE | DRAMĂ
Centrul Cultural Lira
Vineri, 8 octombrie | ora 19:00
Intrarea liberă
  • Regizor: Octavian Strunilă
  • Distribuție: Anca-Maria Dumitra, Alex Conovaru, Andreea Gramosteanu, Leonid Doni, Ada Galeş, Stefan Adrian, Gabriel Răuţă
  • Rating: AP-12
  • Invitați: Octavian Strunilă (regizor), Ada Galeș (actriță), Irina-Margareta Nistor
  • 94minute
Șapte buni prieteni „se aruncă” într-un joc periculos într-o seară, la un pahar cu vin. Pun telefoanele pe masă și decid ca orice mesaj, mail, apel telefonic primesc, să le citească cu voce tare sau să răspundă pe difuzor. Câte secrete se află? Cât de mult se cunosc ei, de fapt?
„Complet Necunoscuți” este varianta românească a producției-record „Perfetti Sconosciuti”, de Paolo Genovese, re-ecranizată în peste 20 de țări.

ȘI ATUNCI, CE E LIBERTATEA? (2020)

DRAMĂ

Centrul Cultural Lira
Sâmbătă, 9 octombrie | ora 18:30
Intrarea liberă
  • Regizor: Andrei Zincă
  • Distribuție: Radu Iacoban, Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Cuzin Toma
  • Durată: 123 de minute
  • Invitați: Magda Catone, Andrei Zincă (regizor/via ZOOM), Irina-Margareta Nistor
Frica încătușează. Odată ce frica dispare, se regăsește libertatea, chiar și atunci când ești privat de ea. Inspirat din întâmplări adevărate, filmul narează într-un stil poetic o poveste de dragoste și supraviețuire pe fundalul evenimentelor istorice petrecute în 1951, când, din ordinul guvernului comunist din România, peste 40.000 de bănățeni au fost deportați în „Siberia lui Dej” – Bărăgan.
Premii: Premiul Publicului TIFF 2020, SEEfest (Los Angeles) și Sedona International Film Festival (Arizona)

VACANȚĂ LA ROMA (1953)

COMEDIE | DRAGOSTE

Centrul Cultural Lira
Duminică, 10 octombrie | ora 16:00
Intrarea liberă
  • Regizor:William Wyler
  • Invitat: Irina-Margareta Nistor
  • Distribuție: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Edddie Albert
  • Durată: 118 minute
Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă.
„Vacanță la Roma” a fost nominalizat la zece Premii Oscar, iar Audrey Hepburn a cucerit un Oscar pentru rolul unei prințese moderne, care se răzvrătește împotriva obligațiilor sale regale și explorează Roma pe cont propriu. Ea îl cunoaște pe Gregory Peck, un ziarist american care, dornic să pună mâna pe un articol în exclusivitate, se preface că nu îi cunoaște adevărata identitate. Dar planul lui este dat peste cap, căci cei doi se îndrăgostesc. Eddie Albert contribuie la încărcătura de umor a filmului, în rolul prietenului și cameramanului lipsit de griji al lui Peck. În regia plină de stil a lui William Wyler, această comedie romantică va rămâne unul dintre cele mai savuroase filme ale tuturor timpurilor.
Premii: Zece nominalizări și trei premii Oscar / Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță: Audrey Hepburn (1954), Premiul Oscar pentru cea mai bună poveste originală (1954), Premiul Oscar pentru cele mai bune costume – alb-negru, Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță britanică (1954), Premiul Globul de aur pentru cea mai bună actriță într-o dramă (1954)
Pentru doctorul nostru de filme lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Născută la data de 26 martie 1957, în București, Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de profesor de limba română, comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video.
De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime.
IRINA-MARGARETA NISTOR
Magda Catone își face debutul ca actor din timpul facultății interpretând un rol secundar în filmul De ce trag clopotele, Mitică? (1981).
Actrița are un palmares bogat de filme și roluri, printre care De ce eu? (2006), Păcală se întoarce (2006), Ursul (2011) și Dragoste cu cele mai bune intenții (2011), Scurtcircuit (2017). Munca ei a fost răsplătită cu o serie de premii, printre cele mai importante fiind Premiul de interpretare feminină, la Festivalul de Teatru din Brașov (1983) și Premiul special al juriului, la Festivalul de Teatru pentru Tineret din Costinești (1984).
MAGDA CATONE
Octavian Strunilă este actor, regizor și scenarist român, născut în Dorohoi, Botoșani. S-a făcut remarcat odată cu rolurile din Inimă de țigan și State de România. Actorul a jucat și în Home delivery, Poveste de cartier, Regina, Iubire ca în filme, Lacrimi de iubire și Hacker, dar s-a evidențiat și în roluri din spectacole de teatru. În septembrie 2005, a primit premiul „Cel mai bun actor” la secțiunea individual din cadrul Galei Tânărului Actor HOP.
Complet necunoscuți este primul său film, pe care l-a regizat în pandemie, fiind adaptarea românească a producţiei Perfetti sconosciuti.
OCTAVIAN STRUNILA
Regizorul româno-american Andrei Zincă, fiul scriitorului Haralamb Zincă, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” secţia Imagine. A urmat cursurile Masterat în Regie și Producție de Film la USC School of Cinematic Arts în Los Angeles și în 1988 s-a stabilit în Miami, devenind primul regizor român de telenovele.
Andrei Zincă a decis să se întoarcă în România în 2006, prilej cu care a regizat serialul La Urgență, dar și filme de lungmetraj. Este cunoscut pentru filmele Puzzle (2013), Mirrors (2008) sau Și atunci, ce e libertatea? (2020). Filmul Și atunci, ce e libertatea? a primit Premiul Publicului în Zilelele Filmului Românesc la TIFF 2020.
Double 4 Studio, compania de producție și distribuție de filme pe care o conduce, a organizat în ultimii ani în SUA mai multe evenimente dedicate promovării cinematografiei din România.
ANDREI ZINCA
Ada Galeș joacă, în prezent, la Teatrul Național din București, pe multe alte scene din România și poate fi văzută și pe marile ecrane. În anul 2016, actrița a primit premiul UNITER pentru debut.
De-a lungul timpului, Ada Galeș a avut roluri în mai multe producții, precum: Scara (2021), Odată pentru totdeauna (2020), Un om la locul lui (2018), In Blue / În albastru (2017), Cuscrii (2014), Love Bus: cinci povești de dragoste din București (2014), Fright Night 2: New Blood / Noaptea fricii 2 (2013), La mulți ani! (2013), Lumea se descompune în fapte (2011), Extrasezon (2010).
Pentru cel mai recent rol, în lungmetrajul Complet necunoscuți (2021), actrița și-a schimbat complet înfățișarea.
ADA GALES
Localitatea este situată într-o zonă cu resurse naturale bogate, la care se adaugă un peisaj natural de excepție. Aşa cum apare astăzi, localitatea s-a format din vechiul sat Moineşti, și a fost menţionat din 1437, fiind situat în zona Pârâului Moineşti.
Născuți la Moinești regăsim personalități marcante ale culturii românești. Una dintre ele, care se cere a fi amintită, este Tristan Tzara. Scriitorul născut la Moineşti a conceput manifestul mişcării care, vrând să răspundă absurdului prin absurd, propovăduia manifestarea revoltei mai mult prin provocare decât prin idei estetice şi apoi s-a mutat la Paris cu intenţia de a lansa dadaismul în capitala europeană a culturii.
Ca bogăţie spirituală, municipiul Moineşti este şi „depozitarul” câtorva lăcaşuri de cult importante: Catedrala Naşterii Maicii Domnului, Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, atestată ca monument istoric din anul 1676, Biserica „Sfinţii Voievozi”, construită în 1850, Biserica „Sfântul Gheorghe”, 1860, dar şi Biserica „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon”, unica biserică din lemn în stil maramureşean din Episcopia Bacăului şi Romanului.