Cea de-a 15-a ediție a festivalului Serile Filmului Românesc va fi deschisă miercuri, 31 iulie 2024, începând cu ora 18.30, în punctul 0 al Iașului – Piața Unirii. Pe ecranul amplasat în aer liber va fi proiectat filmul NASTY (regia Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu, Cristian Pascariu), despre viața și cariera tenismenului Ilie Năstase.

La proiecția documentarului vor fi prezenți Ilie Năstase, Tudor Giurgiu, Irina-Margareta Nistor și Tudor D. Popescu. Filmul a fost aplaudat la scenă deschisă și la festivalul de film de la Cannes, cu ocazia prezentării în secțiunea Proiecții Speciale.
Documentarul cuprinde imagini de arhivă și interviuri cu unii dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume, precum Rafael Nadal, Björn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comăneci sau Boris Becker.

Ilie Năstase, despre film: „Nu este doar un film despre tenis, ci şi un film despre o altă epocă a sportului, despre prietenie, despre munca grea şi despre ce înseamnă să rămâi credincios ţie însuţi. Este ceea ce am făcut întotdeauna. Am făcut-o în felul meu”.

Tudor Giurgiu, regizor și producător: „Ilie Năstase pe teren a fost fabulos. Acest tânăr venit dintr-o țară comunistă a reușit, în doar câțiva ani, să cucerească lumea prin talent și personalitate. Lucrăm de 5 ani pentru acest proiect, timp în care am descoperit arhive impresionante despre cariera și viața lui Năstase și am avut șansa să discutăm cu superstaruri ale sportului, oameni care au fost profund influențați de el. Cred că, în final, eforturile noastre se vor vedea pe marele ecran – un portret al unui personaj complex, mereu surprinzător, greu de definit, care a făcut istorie și pentru România, dar și pentru tenis”.

Proiecția filmului va fi urmată de un concert aniversar SFR 15. Începând cu ora 21.30, pe scena din Piața Unirii va urca trupa românească VUNK, cunoscută pentru modul în care transpune în versuri și acorduri povești din viața de zi cu zi.
De 30 de ani pe scenă din România, VUNK este trupa inovației în rock-ul românesc: primul videoclip 3D, primul concert multimedia, primul afiș exclusiv din GIF-uri sau primul videoclip filmat live pe Facebook. Single-uri precum „Pleacă”, „Vreau o țară că afară”, „Așa și” sau „Vino, du-te” au ocupat primul loc în topurile radio de-a lungul anilor, timp de mai multe săptămâni. În 2018, formația VUNK a devenit protagonista primului documentar al unui artist român – Jur să spun adevărul. Povestea VUNK se regăsește în volumul autobiografic „Deja VU. 25 de ani de VUNK” publicat de Cornel Ilie la editura Curtea Veche în 2019. În 2024, VUNK a lansat albumul concept „De luni până duminică”. Prin show-uri spectaculoase și cântece cu mesaj profund, VUNK își continuă viziunea de a conecta oamenii și de a le aduce bucurie, încredere și speranță.
Într-un moment de celebrare a filmului românesc și a artei în general, VUNK va urca pe scena din Piața Unirii din Iași, marcând deschiderea oficială a celei de-a 15-a ediții a festivalului Serile Filmului Românesc

Biletele sunt puse în vânzare pe https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-gala-de-deschidere, iar primele 50 pot fi achiziționate la un preț special. Numărul de locuri disponibile este limitat.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Organizatori: Asociația Artis și Ateneul Național din Iași
Susținut de: Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași
Partener media oficial: Europa FM
Cu sprijinul: UCIN, Dacin Sara, CNC, BT
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & Spa
Transportator oficial: Tarom
Mașina oficială: Ford ATI Motors Holding
Asigurător oficial: Groupama
Cafeaua oficială: Noir Coffee Roasters
Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Iulius
Parteneri media: Agerpres, TVR Iași, All About Romanian Cinema, Radio Iași, Radio România Cultural, MovieNews, Ziarul de Iași, Viva FM, Evenimentul Regional, Cinemaraton, Radio Hit, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life, Gândul, Cancan, Ciao, Haute Culture, BIZ

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc 

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/ 

Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH