SFR 2018: cifre și realizări

Premiere sold out, evenimente speciale și invitați de marcă la SFR 9

 

          Ediția a 9-a a festivalului Serile Filmului Românesc a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate în exclusivitate filmului românesc. În cele cinci zile de festival, Iașul a găzduit peste 60 de invitați din cinematografia românească.

 

 

 

Festivalul SFR a fost deschis cu o Gală dedicată lui Victor Rebengiuc, în Piața Unirii, unde au participat peste 800 de spectatori. În cadrul Galei au fost omagiați, de asemenea,  Luminița Gheorghiu și Stere Gulea, cei cu care actorul Victor Rebengiuc a lucrat pentru filmul Moromeții, proiectat în cadrul galei, pe marele ecran din centrul orașului.

Filmele din cadrul Secțiunii Premiere s-au văzut în Amfiteatrul Palas și au fost proiecții sold out, la care au participat, în total, peste 1.600 de spectatori.

Cel mai mare eveniment dedicat în exclusivitate cinematografiei românești a avut în acest an ca spații-partenere: Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village, Hala FIX.

Ca locație-noutate în acest an a fost spațiul amenajat de la Tiki Village, unde au participat peste 2.000 de spectatori la cele 3 proiecții.

În cadrul zilei dedicate debutanților, Hala FIX s-a deschis pentru public ca un perfect Cinema FIX, unde s-a văzut premiera filmului GOLANI, de Matei Parascan, precum și scurtmetrajele din competiția S’curte la SFR.

Printre evenimentele speciale care au înregistrat cele mai mari cereri s-au numărat concertele celor de la Fără Zahăr și Sukar Nation, precum și proiecția documentarului România neîmblânzită, difuzat sold out la Amfiteatrul Palas.

Irina-Margareta Nistor, CineAmbasaDor SFR, întrebată de Simion Buia

„Cred că a fost o idee grozavă: să fii student la ziaristică și să te apuci să împingi în față filmul românesc, în condițiile în care după ce am mers prin școli ieri la Iași, am constatat că lumea nu prea frecventează cinematografele și că asta ar fi, de fapt, o posibilitate de a-i recuceri, sub o formă sau alta, adică de a-i determina să vină să vadă, mai ales când au de ales dintre atâtea producții și dintre foarte mulți invitați. Problema e că în majoritatea cazurilor, de exemplu cei foarte tineri, nu-i știu pe acești invitați, n-au auzit de actori foarte mari. Și atunci cred că tocmai asta e formidabil: să umpli golul acesta. Și atunci cred că și ei prin asta au trecut inițial, când erau studenți, nici ei nu-i știau, i-au cunoscut pe parcurs și, evident, s-au atașat de toate personajele pentru că, evident, actorul pentru asta există, ca să te cucerească. Și atunci cei care deja au gustat din povestea asta au continuat și au ajuns la ediția a 9-a.”

Simona Bondoc, despre SFR: „Aceste zile au fost ceva extraordinar. După ceea ce am trăit la Serile Filmului Românesc, pot spune că nu credeam că se mai poate trăi așa frumos în România”.

 

Selecția amplă din toate secțiunile ediției a 9-a a fost realizată de Irina-Margareta Nistor.

Festivalul a fost acompaniat și ajutat de peste 60 de voluntari cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani. Unii dintre voluntari sunt deja la a treia ediție, iar câțiva fac parte deja din Asociația ARTIS, care este organizator al festivalului. Asociația Studenților Jurnaliști este co-organizator și inițiator din 2010 al proiectului, iar în acest an a coordonat voluntarii și activitatea acestora.

Festivalul Serile Filmului Românesc a fost la a 9-a ediție și a fost organizat de ARTIS, în parteneriat cultural cu Ateneul din Iași și co-organizare cu Asociația Studenților Jurnaliști.