Retrospectiva marcel iureș | 3 - 7 august 2022 |

FESTIVALsfr.RO | PROGRAMUL filmelor

CONCERT BOGDAN SIMION ȘI LĂUTARII DE MĂTASE | Preambul în deschiderea SFR 13

18:00

Pe scena din inima Iașului vor urca Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase. Muzica lăutărească veche, cântecele culese din toată țara și măiestria instrumentiștilor vor face din seara de 3 august 2022 un adevărat prilej de celebrare a filmului românesc. Astfel, Bogdan Mihai Simion – cobzar, scriitor, culegător de muzică tradițională, lăutar, va urca pe scena din Piața Unirii din Iași, însoțit de lăutarii de mătase: Victor Teioanu, Milan de la Bobeşti, Costel Vasilescu, Nelu Răducanu și Gigel Mihai.

HART’S WAR – RĂZBOIUL LUI TOM HART | Proiecție aniversară – 20 de ani de la lansare

DRAMĂ | RĂZBOI

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

20:00

Regizor: Gregory Hoblit
Durată: 125 minute
Rating: AG

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, colonelul William McNamara este deținut într-un lagăr de prizonieri german. Fiind ofițerul american cel mai înalt în grad, continuă să-și comande trupele aflate în lagăr, sub supravegherea atentă a colonelui german Werner Visser. În tot acest timp, colonelul american plănuind în secret și lovirea inamicului. Momentul prielnic se ivește când are loc o crimă în lagăr. Visser este investigat de Curtea Marțială, iar William profită de ocazie și pune la cale un plan de evadare și distrugere a unei fabrici de muniție din apropierea lagărului. Ajutat de tânărul locotenent Tommy Hart și de oamenii săi, colonelul american se comportă eroic, sacrificându-și viața pentru țara sa.

OCTAV (2017)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

20:30

Regizor: Serge Ioan Celebidachi
Durată: 102 minute
Distribuție: Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Eric Aradits, Alessia Tofan, Andi Vasluianu
Rating: AG

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor, Ioan Andrei Ionescu

Când farmecul României interbelice începe să renască în amintirile lui Octav (Marcel Iureș), o fetiță ce i se pare cunoscută îl poartă într-o călătorie minunată în timp, înapoi la anii copilăriei pentru a-l ajuta să-și redescopere bucuria de a trăi. Filmul ne poate ajuta să ne reamintim cine suntem cu adevărat şi să ne facem curaj să ne explorăm trecutul. O dramă care explorează teme universale precum timpul, nostalgia şi dragostea.

SĂ MORI RĂNIT DIN DRAGOSTE DE VIAȚĂ (1983)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

21:00

Regizor: Mircea Veroiu
Durată: 79 minute
Rating: N-15

Invitați: Marcel Iureș, Tora Vasilescu, Irina-Margareta Nistor, Claudiu Bleonț

Filmul prezintă povestea de viață și de moarte „din dragoste de viață” a doi tineri ilegaliști comuniști în timpul crizei economice din anii ’30 ai secolului al XX-lea și al evoluției vieții politice a României înspre fascism. Băieții sabotează o fabrică de armament româno-germană și apoi eliberează un conducător al Partidului Comunist Român, ce fusese arestat de Siguranța Statului în cursul unei greve muncitorești din portul Galați

O VARĂ DE NEUITAT (1994)

DRAMĂ | RĂZBOI

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

14:30

Regizor: Lucian Pintilie
Durată: 82 minute
Distribuție: Kristin Scott Thomas, Claudiu Bleonț, Olga Tudorache
Rating: N-15

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor, Claudiu Bleonț

România anilor ’20. Într-un oraș de graniță de pe malul stâng al Dunării, conacul familiei Vorvoreanu strălucește în luminile unei serate. Toți nobilii din împrejurimi sunt de față, dar vedetele sunt tinerii soți Dumitriu: el e căpitan în Armata Română, iar ea, Marie-Thérèse Von Debretsy, este de o frumusețe ieșită din comun. Tânăra femeie, pe deplin fidelă familiei ei, întâmpină cu dispreț avansurile generalului Ipsilanti, iar familia este transferată într-o garnizoană izolată din Dobrogea. Pentru a răzbuna uciderea unor grăniceri români de către bandiții macedoneni, căpitanul Dumitriu primește ordinul să împuște săteni bulgari nevinovați, dar acesta refuză să îndeplinească ordinul.

THE PEACEMAKER – PACIFICATORUL (1997)

ACȚIUNE | THRILLER

SECȚIUNEA | Retrospectiva Marcel Iureș

15:00

Regizor: Mimi Leder
Durată: 129 minute
Distribuție: George Clooney, Nicole Kidman, Marcel Iureș
Rating: N-15

Invitați: Marcel Iureș, Irina-Margareta Nistor

Două trenuri se ciocnesc undeva în Rusia, unul dintre ele transportând o încărcătură nucleară. Ulterior are loc o explozie nucleară, iar lumea este în alertă. Cu toate acestea, expertul nuclear al Casei Albe – Dr. Julia Kelly și colonelul Thomas Devoe – ofițer de operațiuni speciale, nu cred că acesta a fost un accident. Acum, cei doi trebuie să dezlege o conspirație care începe în Europa și ajunge până în New York, toate acestea pentru a opri un terorist fără prea multe pretenții.

Copyright © Serile Filmului Romanesc 2010 - 2022 | Produs de Artis - Pe limba ta!

Intră pe

Partenerul tău la festival!