Festivalul a adunat la Iași prieteni și cunoscuți ai actorului și regizorului Ion Caramitru, cel căruia i-a fost dedicată ediția de anul acesta, printr-o serie de filme în care a avut roluri definitorii. Cu toate că artistul nu a fost prezent la festival, din cauza unor probleme de sănătate, Iașul i-a transmis, prin participarea numeroasă a publicului, aprecierea și respectul față de tot ce a construit în domeniul cultural. Tot în cadrul ediției, marele Ion Caramitru a primit Trofeul SFR 12, marcând, astfel, o nouă ediție sub semnul frumosului.
„Ne bucurăm că am putut organiza o nouă ediție în condiții aproape normale și că am oferit publicului șansa de a avea în Iași un eveniment de amploare, devenit o tradiție pentru sărbătoarea filmului românesc. SFR 12 ne-a arătat, din nou, cât de important este să fim împreună, să ne arătăm aprecierea față de artiștii români și să ne manifestăm recunoștința față de tot ce au făcut și fac pentru promovarea actului artistic, în toate formele sale” (Andrei Giurgia, director SFR).
Prima zi de festival a venit cu o recunoaștere pentru ceea ce a reușește să aducă festivalul SFR Iașului. Gala Ștefan Luchian, din Piața Unirii, și filmul Babardeală cu bucluc sau porno balamuc au fost cu titlu sold out, fiind începutul a ceea ce a urmat zilele viitoare.
Diminețile Filmului Românesc au fost deschise de nume ca Nicolae Mărgineanu, Maria Ploae, Oana Pellea, Marius Manole și Rodica Mandache, prin interviuri live, aparte, despre viață, familie și carieră.
Gala CineMemoriam a adus în atenție nume care au fost și au rămas, cu momente dedicate unor personalități ca Draga-Olteanu Matei, Stela Popescu, Gheorghe Dinică, Vladimir Găitan, însoțite de declarații și amintiri ai membrilor familiei, prietenilor, cunoscuților.
Premiile de excelență SFR au fost acordate, anul acesta, actorilor Rodica Mandache, regizorului Dan Pița, In Memoriam – Ion Dichiseanu și au fost completate de încă un titlul special: actrița Rodica Mandache a devenit cetățean de onoare în orașul în care s-a născut, Iași.
Secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2020/2021 a arătat, încă o dată, deschiderea publicului față de filmele românești și dovada că cinematografia românească se îndreaptă spre un drum consolidat.
La secțiunea momente speciale, cele două spectacole de teatru, Caramitru-Mălăele, câte-n lună și în stele și Mă tot duc.., cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu, s-au jucat cu sala plină.
Invitatul special al ediției de anul trecut, Horațiu Mălăele, care nu a mai ajuns la Iași pentru întâlnirea cu publicul, a primit anul acesta, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, trofeul SFR 11 în aplauzele unei săli pline. „Mă bucur că ne-am întâlnit aici. Am să vin ori de câte ori mă veţi chema. Îmi pare rău că lipseşte acest actor excepţional. Este un om tare deosebit. Îi urăm să fie bine. Probabil că va veni la anul să-şi ridice premiul. Vă doresc ca în continuarea vieţii dumneavoastră pe cât posibil să respectaţi şapte principii fundamentale: să râdeţi – hahaha, hihihi, pentru că râsul e muzica sufletului; să vă jucaţi, că ăsta e secretul tinereţii; să citiţi, că e fântâna înţelepciunii; să gândiţi, că este izvorul puterii; să fiţi buni, oameni buni, dacă sunteţi buni să fiţi şi mai buni; să fiţi calmi. Asta e cheia succesului. Şi să iubiţi, să iubiţi, să iubiţi”.
Pe lângă acestea, SFR 12 a avut în program și serile de scurtmetraje, seara de reclame românești, Seara Basarabeană cu Surorile Osoianu și Ion Paladi, la care se adaugă și proiecțiile de film în aer liber de pe marginea lacului Veneția din Iași.
Mesaje & urări de la invitați
„Cu bine, Serile Filmului Românesc.
Sufletul întâlnirii creatorilor de film cu publicul este un grup de oameni dedicați, profesioniști, interesați de mai bine, mai bun. De neuitat întâlnirea cu oamenii locului. De neuitat grija, atenția, farmecul, muzica existenței lor între artiști, ei înșiși artă fiind” (Dorina Chiriac)
„Echipa voastră de voluntari e minunată. Directorul este fabulos și e o plăcere că-l cunosc acum. Deci, mulțumesc, mulțumesc! Și doresc festivalului zile frumoase, ediții multe, pline și cu public” (Oana Pellea)
,,Vreau să le mulțumesc celor din SFR, lui Andrei Giurgia și echipei sale, voluntarilor pentru energia pe care au avut-o și pentru bucuria și prețuirea pe care mi-au arătat-o. Vă mulțumesc și dumneavoastră, publicului ca v-ați întors la cinema, înseamnă enorm pentru noi și pentru asta vă sunt profund recunoscător” (Vlad Ivanov)
„Până acum 3-4 ani, pentru mine un an era compus din două perioade: perioada Cannes-ului și perioada de așteptare până la următorul Cannes.Acum, este compus din patru perioade: perioada SFR-ului, perioada Cannes-ului și perioada de așteptare până la următoarea ediție a fiecăreia dintre ele” (Cristian Radu Nema)
„Vreau să vă felicit pentru acest festival pe care îl faceți de 12 ani și mulți înainte, pentru că pentru noi este un prilej extraordinar să venim cu filmele noastre în care ne-au pus tot sufletul” (Maria Ploae)
Ediția a 12-a s-a organizat în condițiile impuse de autoritățile naționale și locale în contextul pandemiei de coronavirus.
Organizat de: ARTIS
Inițiat de: Asociația Studenților Jurnaliști
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași
Asigurător oficial: Groupama
Cu sprijinul: Consiliului Județean Iași, Dacin Sara, Centrului Național al Cinematografiei
Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Palas Mall Iași
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & SPA
Răsfățat de: Dulcinella
Vinul oficial: Gramma
Igienizat de: Casa Lebăda
Partener media oficial: Europa FM
Promovat în rețeaua: Wink public multimedia
Mașina oficială: Ford ATI Motors Holding
Sponsori: Apa cinefililor: Zizin, Leomi Chocolate, Tiki Bistro, Cafeneaua Piața Unirii, Cheffa, Acaju, Glazurai, Cuptorul Moldovencei, Vitamin Aqua, Fabrica de print, Louis Purple, Papucei
Parteneri: Institutul Cultural Român, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Uniunea Cineaștilor din România, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Liceul Varlaam, Bistro la noi, Restaurant Panoramic, Coffice, Gadal Tea, Oprem, Mihaela Iacob, Edith Val, Opera Națională Română din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, Iași Airport, Cărturești, TV5 Monde, Culture Ireland, Irish Film Institute, Ambasada Irlandei în România, Polirom, Aurelian Ion, Klipa, Invitații florale, Silver Service, Vivienne
Parteneri Media: Agerpres, Radio România Iași, Radio România Cultural, TVR Iași, MovieNews, Suplimentul de cultură, Ziarul de Iași, Viva Fm, Evenimentul, TVR Moldova, Cinemaraton, Radio Hit, Munteanu, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life