Programul este completat de un eveniment in memoriam, Amza Pellea 90, prilej cu care, cei ce l-au iubit și îl iubesc pe cel care a dat viață personajelor Mihai Viteazul sau Nea Mărin vor redescoperi personalitatea și sensibilitatea marelui actor.
„Sunt foarte bucuroasă de inițiativa festivalului, de a dedica memoriei tătălui meu un eveniment în cadrul ediției de anul acesta. Voi avea bucuria și de a juca spectacolul «Mă tot duc» , tot la inițiativa festivalului. Reîntâlnirea cu publicul ieșean o așteptam demult. Este un public pe care îl iubesc și de care mi-a fost dor. De Iași mă leagă foarte multe amintiri, dar cea mai prețioasă este cea când l-am vizitat pentru prima oară. Tata (Amza Pellea) m-a luat cu el într-un turneu la Iași și mi-a prezentat orașul. Aștept cu nerăbdare reîntâlnirea cu Iașul”, mărturisește Oana Pellea.
Tot la categoria evenimentelor speciale, organizatorii anunță și două întâlniri cu liceeni și studenți, cu teme de discuție axate pe direcțiile și experimentele realizate de-a lungul timpului în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București.
Biletele pentru spectacolele de teatru au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, iar în limita locurilor disponibile vor putea fi achiziționate și direct de la locația desfășurării evenimentelor. Programul complet, în curând pe www.festivalsfr.ro.
Joi, 12 august 2021, Cinema Ateneu, ora 20.30 – Spectacol de teatru – Mă tot duc…
Distribuția: Oana Pellea, Mihai Gruia Sandu
Bilete: www.bit.ly/ma-tot-duc
Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu joacă rolul unui cuplu care încearcă să-și rezolve neînțelegerile intimităților, reușind să creeze un spectacol al contradicţiilor, al contorsionărilor şi al mutilărilor din noi înşine, care pendulează între absurd şi poezie, între candoare şi tristeţe.
Vineri, 13 august 2021, Cinema Ateneu, ora 18.00 – Eveniment Amza Pellea 90 – Proiecție de film „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972)
Regizor: Sergiu Nicolaescu
Invitați: Oana Pellea, Cristian Șofron, Ioana Pavelescu, Ileana Popovici
Bilete:
După cum spune Eva Sârbu (Actori care nu mai sunt), „Dacă Amza Pellea ar fi făcut un singur rol şi acela era Ipu, tot ar fi rămas în istoria filmului românesc ca mare actor. A fost rolul vieţii lui”, actorul va putea fi văzut în filmul „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), considerat de critici drept unul dintre cele mai bune filme regizate de Sergiu Nicolaescu.
Proiecția de film va fi urmată de o discuție la care va participa Oana Pellea, fiica marelui actor, alături de Cristian Șofron, Ioana Pavelescu, Ileana Popovici, personalități care au jucat în film sau care au contribuit la realizarea acestuia.
Expoziția de fotografie Nemuritorul Amza Pellea, cu imagini ce îl prezintă pe Amza în diferite roluri și ipostaze, va putea fi vizitată gratuit pe tot parcursul lunii august, în Mica Pinacotecă, în interiorul Ateneului Național din Iași.
Sâmbătă, 14 august 2021, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, ora 18.30 – Spectacol de teatru Caramitru-Mălăele, câte-n lună și în stele
Cu participarea violoncelistului Adrian Naidin
Distribuția: Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele
Bilete:
Mai mult decât o reuniune între invitații speciali ai edițiilor SFR cu numărul 11 și 12, actorul Horațiu Mălăele și prietenul său de-o viață, marele Ion Caramitru, aduc pe scenă „probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani”, așa cum îl descrie Ion Caramitru.
Spectacolul este o excelentă provocare pentru doi maeștri rostitori de versuri, eleganți și inteligenți, care explorează cu umor subtilități ale minții și colțuri secrete ale sufletului. Caramitru recită răscolitor, imaginând, cu inteligență și ingeniozitate, răspunsuri pe măsură unui Horațiu Mălăele vulcanic, irezistibil și plin de umor – demonstrații de virtuozitate într-un duel de vorbe ai cărui martori sunt adesea Shakespeare, Topîrceanu sau Nichita.
Duel de vorbe de duh, versuri alese, umor fin și o muzică desăvârșită, pe strunele violoncelistului Adrian Naidin.
Evenimentul va fi urmat de lansarea cărții Tehomir (ed. All), dedicată mamei sale și unde maestrul Horațiu Mălăele a interpretat rolul unui scriitor priceput, ce aduce în prim plan „mocirla unei lumi aflate la răscruce”.
Joi, 12 august 2021, Liceul Varlaam, ora 12.00 – Prezentarea proiectului „Arhiva activă – Filme UNATC 1966-1971”
Invitat: Alex Sterian
Joi, 12 august 2021, Universitatea Națională de Arte Iași, ora 16.00 – Prezentarea proiectului „Arhiva activă – Filme UNATC 1966-1971”
Invitat: Alex Sterian
În prezența prorectorului Alex Sterian, coordonatorul proiectului de digitalizare a arhivei de filme studențești, evenimentul prezintă istoria filmului și a teatrului din România.
Programul cuprinde nouă filme scurte din perioada 1966-1971, realizate de prima generație de studenți la Regie și la Operatorie după o pauză de un deceniu. Spectatorii vor recunoaște actori deveniți faimoși (Toma Caragiu, Mitică Popescu, Dan Turbatu) și vor putea admira câteva dintre primele filme ale unor cineaști ce aveau să confirme ulterior (Radu Gabrea, Ada Pistiner, Felicia Cernăianu, Iosif Demian, Timotei Ursu, Vivi Drăgan Vasile).
La ambele evenimente, intrarea este liberă!
Organizat de: ARTIS
Inițiat de: Asociația Studenților Jurnaliști
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național din Iași
Asigurător oficial: Groupama
Cu sprijinul: Consiliului Județean Iași, Dacin Sara, Centrului Național al Cinematografiei
Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Palas Mall Iași
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & SPA
Răsfățat de: Dulcinella
Vinul oficial: Gramma
Igienizat de: Casa Lebăda
Partener media oficial: Europa FM
Promovat în rețeaua: Wink public multimedia
Mașina oficială: Ford ATI Motors Holding
Sponsori: Apa cinefililor: Zizin, Leomi Chocolate, Tiki Bistro, Cafeneaua Piața Unirii, Cheffa, Acaju, Glazurai, Cuptorul Moldovencei, Vitamin Aqua, Fabrica de print, Seroussi, Papucei
Parteneri: Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Uniunea Cineaștilor din România, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Liceul Varlaam, Bistro la noi, Restaurant Panoramic, Coffice, Gadal Tea, Oprem, Mihaela Iacob, Edith Val, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Iași Airport, Cărturești, TV5 Monde
Parteneri Media: Agerpres, Radio România Iași, Radio România Cultural, TVR Iași, MovieNews, Suplimentul de cultură, Ziarul de Iași, Viva Fm, Evenimentul, TVR Moldova, Cinemaraton, Radio Hit, Munteanu, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life