SFR 14 aduce o noutate în viața comunității și cheamă publicul cinefil să se apropie de festival, implicându-se pentru o cauză pe termen lung, care va prinde viață și se va desfășura pe tot parcursul anului. 

Prin Artiști ieșeni pentru Cinemaul Copiilor, în fiecare an, în cadrul SFR, un artist ieșean va dona un număr de lucrări din colecția proprie pentru strângerea fondurilor necesare aducerii copiilor de la sate la cinema pe tot parcursul anului. 

Noutatea și generozitatea stau la baza ideii care va combină arta vizuală, cinemaul și implicarea comunității în sprijinul copiilor din sate. Practic, lucrările donate de artist vor fi expuse pe tot parcursul festivalului în cadrul Hotelului Unirea, după ce vor face parte din deschiderea oficială de gală. 

Primul artist care donează în cadrul proiectului este Andreea Pricop, cunoscută pentru intensitatea cu care sondează stările interioare și le transmite prin culori și forme, prin ploi sau răsărituri de viață unice, irepetabile. 

Detalii despre proiect

Expoziție cu vânzare/donație: Se va organiza o expoziție de artă vizuală în care Andreea Pricop își va expune operele. Cei interesați de artă vor avea ocazia să achiziționeze lucrări unice, iar întregul venit obținut din vânzarea acestora va fi destinat proiectului Artiști ieșeni pentru Cinemaul Copiilor. 

Accesul copiilor la cinema: Fondurile strânse în urma expoziției vor fi folosite pentru a aduce copii din sate la cinematograf pe tot parcursul anului. Scopul este de a oferi acestor copii oportunitatea de a se bucura de experiența unică a vizionării unor filme captivante și educative pe marele ecran, ceea ce le va dezvolta imaginația și va spori cunoașterea lor despre lume.

Colaborarea cu artiștii ieșeni: Prin această inițiativă dorim să promovăm și să susținem artiștii locali, astfel încât vom invita alți artiști ieșeni să se implice în proiect in edițiile viitoare, donând opere de artă pentru a fi licitate sau vândute în cadrul expoziției.

De asemenea, în cadrul evenimentului, artista Andreea Pricop va oferi o lucrare valoroasă ca artist din Iași – dnei Tora Vasilescu, invitata specială a ediției a 14-a a SFR.

***

Corina Giurgia, inițiatoarea proiectului: Este un demers cultural și umanitar, pentru a face o diferență semnificativă în viețile copiilor din satele României și pentru a susține arta și cultura locală. Prin implicarea ieșenilor cinefili, pe care îi cunosc și îi văd cum își creează spații culturale personale prin faptul că vin la festival, prin faptul că ne întâlnim în ideea de a crea o rețea de colaborare până la urmă, în ideea de calitate a vieții,  ajungem acolo unde nu ajung marile ecrane. Mă gândesc că dacă atunci când eram mică veneau la noi în sat cu filme, sigur aș fi cunoscut și mai multe lumi la care nu aveam acces.

***

Andreea Pricop, artistă: Am spus da din prima inițiativei, pentru că tot astfel este și mesajul artei mele: e un da al culorilor și am simțirilor, pe care le las libere în lume să deschidă inimi și oameni. Abia aștept să trăiesc experiența la SFR, să o întâlnesc pe Tora Vasilescu și să vedem primele rezultate ale inițiativei. 

***

© Inițiat în cadrul SFR

Susținut de Hotel Unirea și Ateneul Național din Iași