Surpriză cu iubire, care să umple, încă o seară, sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, Iași. Pentru că Victor Rebengiuc ne adună în juru-i ca un TATĂ. Știm că mulți dintre voi v-ați dorit să îl (re)vedeți jucând pe scena ieșeană, dar nu ați mai reușit să achiziționați bilete la primul spectacol anunțat. Așa că v-am pregătit o surpriză de proporții: A doua reprezentație TATĂL, cu Victor Rebengiuc, doar în cadrul SFR 2024 | ediția #15.

Joi, 1 august, începând cu ora 20.00, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași vor juca Victor Rebengiuc (André), alături de Ana Ioana Macaria (Anne), Cătălin Babliuc (Bărbatul), Oana Tudor (Femeia), Maria Veronica Vârlan (Laura) și Constantin Dogioiu (Pierre). Spectacolul se joacă la Teatrul Bulandra din București cu casa închisă și este prezentat drept „un spectacol matur, rotund, de referință” (Horia Ghibuțiu) și „un spectacol eveniment pentru cariera artistică a unui Mare Actor” (Ileana Lucaciu).

2024 este anul în care Festivalul Serile Filmului Românesc împlinește 15 ani de existență, marcând un capitol important în peisajul cultural și cinematografic al țării. Și considerăm că este un moment important, în care putem să subliniem că prezentarea actorilor, inclusiv prin intermediul spectacolelor de teatru, nu numai că îmbogățește experiența festivalului de film, dar și transmite un elogiu al diversității și profunzimii talentului artistic românesc. Asta ne propunem să contureze SFR 15. Iar prezența actorului Victor Rebengiuc la Iași, căruia i-am dedicat o întreagă ediție în 2018 și pe care l-am cunoscut, tot la SFR, pe marele ecran, reprezintă nu doar o celebrare a artei scenice, ci și un ecou vibrant al întregii cariere în domeniul artistic” – Andrei Giurgia, directorul Festivalului „Serile Filmului Românesc”.

Astfel, ediția de anul acesta a festivalului va readuce în atenție nume ale unor personalități românești, actori și regizori, care au fost sărbătoriți la Iași și care sunt încă în activitate.

Actorul Victor Rebengiuc a fost invitatul special al ediției cu numărul 9, organizată în iunie 2018. Atunci au fost difuzate la Iași filmele în care acesta a avut rolurile de referinţă din cinematografia românească, printre care „Moromeții”, „Pădurea Spânzuraţilor”, „Charleston”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Faleze de nisip”, „Medalia de onoare”. „Este o idee foarte îndrăzneață, pentru că Iașul are ocazia să vadă un tsunami de filme românești”, sublinia, la SFR 9, actorul Victor Rebengiuc.

DESPRE SPECTACOLUL „TATĂL”

De: Florian Zeller

Regia: Cristi Juncu

Traducere: Carmen Iernilă

Adaptare scenică: Raluca Aprodu

Distribuție: Victor Rebengiuc (André), Ana Ioana Macaria (Anne), Cătălin Babliuc (Bărbatul), Oana Tudor (Femeia), Maria Veronica Vârlan (Laura), Constantin Dogioiu (Pierre)

Scenografie: Carmencita Brojboiu

Regia tehnică: Florin Sasu

Foto: Cosmin Ardeleanu

Intro: Anne încearcă cât poate să aibă grijă de André, tatăl ei, a cărui memorie nesigură îl face din ce în ce mai vulnerabil. Descurajați de caracterul lui irascibil, îngrijitorii nu-i sunt de nici un ajutor și îl părăsesc unul după altul. Amintirile tatălui se dezintegrează treptat. Totul este încețoșat în jurul lui, un melanj confuz în care se amestecă locurile între ele și cei dragi cu cei străini. În amurgul existenței sale, nedumerirea lui îl strânge din ce în ce mai mult într-o singurătate ireversibilă. Profund emoționant, „Tatăl” este o poveste de familie serioasă și realistă și o privire nesentimentală, intens emoțională asupra lumii prin ochii unui bărbat care se confruntă cu demență, o ilustrare dramatică a pierderilor fizice care apar împreună cu cele mentale.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
Organizatori: Asociația Artis și Ateneul Național din Iași
Susținut de: Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași
Partener media oficial: Europa FM
Cu sprijinul: UCIN, Dacin Sara, CNC, BT
Partener de ospitalitate: Unirea Hotel & Spa
Transportator oficial: Tarom
Mașina oficială: Ford ATI Motors Holding
Asigurător oficial: Groupama
Cafeaua oficială: Noir Coffee Roasters
Parteneri oficiali: Cinema Ateneu, Iulius
Parteneri media: Agerpres, TVR Iași, All About Romanian Cinema, Radio Iași, Radio România Cultural, MovieNews, Ziarul de Iași, Viva FM, Evenimentul Regional, Cinemaraton, Radio Hit, InOras, Apollonia TV, Zile și nopți, Iași TV Life, Gândul, Cancan, Ciao, Haute Culture, BIZ

RESURSE ONLINE SFR

Facebook: https://www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Instagram: https://www.instagram.com/serilefilmuluiromanesc/

Youtube: http://bit.ly/2xDS0wH