SFR | Montecatini terme, toscana

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Constantin Brâncuși. Coloana sau lecția despre infinit (2001)

DOCUMENTAR
Montecatini Terme
Vineri, 25 martie 2022 | ora 17:30
Intrarea liberă
În octombrie 1996, Coloana fără sfârşit a fost demontată. După patru ani de expertize tehnice, lucrările de restaurare au fost iniţiate în toamna anului 2000 şi finalizate la începutul iernii. Filmul surprinde acest proces, probabil unic, în contextul mai larg al operei şi personalităţii lui Constantin Brâncuşi. Este vorba nu doar despre valoarea de document a imaginilor, ci şi despre conlucrarea dintre o perspectivă exegetică şi o alta poetică.
  • Regizor: Laurențiu Damian
  • Rating: AG
  • Invitați: Ileana Popovici, Andrei Giurgia
Premiul pentru film mărturie, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) – România, 2001

Născută în 1946, la București, Ileana Popovici este absolventă a Conservatorului de Muzică din București. Este actriță, cântăreață și a fost ilustrator muzical la Televiziunea Română. Ileana Popovici este sora mai mică a actriței de teatru Magda Popovici. A apărut în filme precum Reconstituirea, Zile fierbinți, Pentru patrie, Filip cel bun, Accident, 100 de lei, Neînfricații, Prea mic pentru un război atât de mare. A lucrat la TVR din anul 1966, unde a fost producătoare și redactor muzical.

După 1989, actrița a apărut în emisiuni precum Bună dimineața și Album duminical. Destinul său a fost schimbat de regizorul Lucian Pintilie, oferindu-i un rol în filmul Reconstituirea, acesta fiind debutul în actorie. Se consideră în primul rând, om de televiziune, cu toate că lumea o știe mai mult ca actriță. În iunie 2017 a fost lansată cartea Reconstituiri cu Ileana Popovici, la Iași, o carte scrisă de Radmila Popovici.

Născut pe 29 noiembrie 1984 în Capitala Moldovei – Iași, Andrei Giurgia este jurnalist, șef oficiu film și director al celor mai cunoscute festivaluri de film din România.

Este absolvent al Universității „Al.I. Cuza din Iași”, Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării și are un master în domeniul Științe ale Comunicării, specializarea Tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

A fost editor coordonator al revistei Timpul (2013-2015) și a realizat o serie de interviuri cu diferite personalități ale culturii din România. Din 2006 și până în prezent a lucrat în diferite instituții de presă (Opinia Studențească, Radio Nord-Est, 7 EST, Radio HIT, TVR IAȘI).

Este membru fondator al Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ) Iași și directorul festivalului Serile Filmului Românesc (SFR). Din luna mai a anului 2016 este realizator de programe și redactor-șef în cadrul redacției știri la postul de Radio VIVA FM. Din septembrie 2017 coordonează activitatea cinematografelor de stat din Iași preluate de Primăria Municipiului și a Cinematografului Ateneu din Iași.

Încă din vremea studenției s-a implicat în diferite proiecte culturale, ca mai târziu să fie director al unora dintre cele mai importante și cunoscute festivaluri de film din România.

Printre festivalurile pe care le-a coordonat și care au devenit o tradiție în România se numără: Serile Filmului Românesc (12 ediții), Centenarul Filmului Românesc, CineCopilăria de Elisabeta Bostan, Les Films de Cannes à Iași, Caravana SFR (Vaslui, Moinești, Onești), SFR la Timișoara, Film Bun la Moinești, Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film (Iași, Cluj, București), Filme Dar – Feldioara.