Lansarea oficială a Festivalului SFR Timișoara | ediția I
Iulius town | UBC1
13:00 | vineri | 13 septembrie 2019
INTRAREA LIBERĂ
Participă: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), reprezentant Iulius Town, Andrei Giurgia (director SFR)
REGINA MARIA
VERNISAJ EXPOZIȚIE | AMBASADOR IREZISTIBIL AL ISTORIEI ȘI ARTEI POPULARE ROMÂNEȘTI
Iulius Gardens
14:30 | vineri | 13 – 30 septembrie 2019
INTRAREA LIBERĂ
Producție: Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums Prezintă: Nicolae Pepene
Proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este realizat de Asociația Forums împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, fiind realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală. Expoziția cuprinde și o selecție de imagini din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiționale românești și a obiectelor împodobite cu motive populare.
Balanța culturii în România
Dezbatere
Cărturești | Iulius Town
17:00 | vineri | 13 septembrie 2019
INTRAREA LIBERĂ
Participă: Irina-Margareta Nistor (ambasador SFR), Vlad Ivanov (actor), Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov), Maria-Adriana Hausvater (Managerul Teatrului Național “Mihai Eminescu” Timișoara), Simona Neumann (Director executiv Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021) și personalități din Timișoara
Prezintă: Andrei Giurgia (director SFR)
La Gomera (2019)
Comedie | crimă | Gala de deschidere PREMIERĂ NAȚIONALĂ
Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși banii.
Premiu
Filmul a primit numeroase nominalizări la Cannes: Palme d’Or: Corneliu Porumboiu Cea mai bună actriță Cel mai bun actor Grand Prix Premiul juriului de la Cannes: Corneliu Porumboiu Cel mai bun regizor: Corneliu Porumboiu Cel mai bun scenariu
Sâmbătă | 14 septembrie | 2019
Păpușa de sunete | France Gall
Spectacol lectură cu muzică live și proiecții video
Iulius Gardens
19:30 | Sâmbătă | 14 septembrie 2019
Cu: Laura Vasiliu (actriță/ France Gall), Irina Margareta Nistor (Vocea Filmelor/ Prezentatoarea TV) Maria Petrescu (oboi) Radu Rădescu (scenariu, concept, visuals)
În 1965, France Gall câștiga concursul Eurovision cu prima piesă pop din istoria competiției, Poupée de cire, poupée de son, scrisă de Serge Gainsbourg, pentru a cărei melodie compozitorul s-a inspirat din tema părții a patra a Sonatei pentru pian op. 2 nr. 1 de Beethoven. Pornind de la această idee, spectacolul-lectură Păpușa de sunete își țese fundamentul muzical, pe întreg parcursul său, pe reinterpretarea acestei teme, dar și a altor piese din repertoriul solistei France Gall, prin care oboiul devine partenerul de dialog al protagonistei, punctând prin comentarii sonore momentele esențiale pe care le străbate personajul de-a lungul narațiunii.
Maria, inima României (2018)
Documentar
IULIUS GARDENS
21:30 | Sâmbătă | 14 septembrie 2019
INTRAREA LIBERĂ
Prezintă: Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR Invitat: Dan Drăghicescu (producător)
Regizor: Trevor Poots Durată: 74 minute Rating: AG
Maria – Inima României spune povestea rolului politic dramatic și a vieții private colorate a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria a Angliei, ea a devenit soția Prințului Ferdinand al României în 1893. Aceasta a condus țara prin ororile Primului Război Mondial când România a fost invadată de Germania și aproape că a încetat să mai existe. Când – printr-o remarcabilă revenire – victoria din 1918 a dublat România în teritoriu, Maria a câștigat recunoștere internațională pentru această nouă Românie Mare prin prezența sa la Conferința de Pace de la Paris din 1919 unde și-a argumentat cazul țării sale cu președintele SUA Woodrow Wilson și Prim Ministrul Britanic Lloyd George.
Dar, în tot acest timp, Maria a trecut prin multe dezamăgiri personale. Fiul ei, Carol, mereu și-a disprețuit părinții, iar când acesta a devenit Rege, a alungat-o pe mama sa, Maria, de la Curte. Iar când comuniștii au preluat puterea în 1945, aceștia au alungat-o din istorie.
duminică | 15 septembrie | 2019
Spectacolul Declarație de drag …. de film
Gala de închidere | MUZICĂ, POEZIE, INTERACȚIUNE CU PUBLICUL
Iulius Gardens
20:00 | DUMINICĂ| 15 septembrie 2019
Invitat: Adrian Păduraru actor de teatru, film și televiziune. Peste 40 de roluri în filme și seriale românești și internaționale.
Spectacolul este realizat prin muzică, poezie, interacțiune cu publicul. Adrian Păduraru va deschide seara de Gală la SFR TIMIȘOARA 2019.
Spectacolul este plin de emoție și se construiește prin dialog cu publicul, prin directa interacțiunea a actorului cu acesta. Veți resimți, pe tot parcusrul spectacolului, că treceți, alături de actor, prin stările de film, din drag de…film!
Regizor: Stere Gulea Durată: 109 minute Rating: AG Distribuția:Horațiu Mălăele, Iosif Paștina, Paul Ipate, Gheorghe Visu, Ioana Bugarin
Moromeții 2 este filmul care oglindește crunta realitate din perioada postbelică. Nostalgia și atașamentul lui Moromete față de satul în care locuiește, față de pământul pe care îl lucrează, l-au făcut să-și dorească un viitor pentru feciorii săi alături de casă. Niculae, mezinul, își dorește un alt viitor. El vrea să termine liceul și aspiră la ceva mai mult, doar că nu în satul din Câmpul Dunării, ci la București.
Premii: Premii Gopo 2019
Cel mai bun film (lungmetraj): Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu Cele mai bune decoruri (lungmetraj ficțiune): Cristina Niculescu Cea mai bună imagine (lungmetraj): Vivi Drăgan Vasile Cel mai bun montaj (lungmetraj): Dana Bunescu, Alexandra Gulea Cel mai bun sunet (lungmetraj): Dana Bunescu, Cristinel Sirli, Constantin Fleancu Cele mai bune costume (lungmetraj ficțiune): Dana Păpăruz Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (lungmetraj ficțiune): Domnica Bodogan, Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu Premiul „Tânără speranță”: Iosif Paștina Premiul pentru Audiență: Stere Gulea Premiul RSC: Vivi Drăgan Vasile
Timișoara are o istorie îndelungată care începe cu antice așezări umane pe actuala vatră a orașului și mai apoi cu apariția primei cetăți fortificate, în jurul secolului al XII-lea. Cetatea a trecut prin diferite stăpâniri care i-au marcat profund cursul dezvoltării. A început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul al XIV-lea, devenind pentru scurt timp și capitală a regatului ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552 și pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc. În 1716 istoria Timișoarei ia o puternică întorsătură, când cetatea e cucerită de Imperiul Habsburgic și începe reconstrucția și dezvoltarea orașului drept capitală a Banatului.
Colonizarea Banatului face din Timișoara un adevărat centru multicultural și multiconfesional. Construcția canalului navigabil Bega dă un avânt puternic dezvoltării economice și a comerțului. Orașul cunoaște o perioadă de înflorire fără precedent, ajungând să primească numele de „Mica Vienă” ca recunoaștere a importanței și frumuseții lui. În 1919, Banatul se unește cu România și în Timișoara se instaurează pentru prima dată administrația română.
Ocupația sovietică postbelică marchează începutul perioadei comuniste, perioadă care ia sfârșit în 1989 odată cu revoluția anticomunistă: revoluție pornită tocmai din orașul de pe Bega.
Iulius Town reprezintă primul ansamblu de tip mixt realizat în vestul ţării şi cel de-al doilea din portofoliul companiei IULIUS, după Palas Iaşi. Este un proiect regional, care se adresează Timişoarei, clienţilor din judeţele limitrofe şi celor din ţările din proximitate, Serbia şi Ungaria
Situat în centrul Timișoarei, Iulius Town reprezintă cel mai important proiect de real estate inaugurat anul acesta pe piaţa din România. Iulius Town este o sumă de recorduri: cea mai mare suprafață de retail din afara Bucureștiului – 120.000 mp, 450 de magazine – și cea mai mare ofertă de spații de birouri clasa A din regiune – peste 100.000 mp
Iulius Town include şi concepte aparte de food & beverage, precum cafenele şic şi restaurante tematice, cu specificuri culinare diverse: mexican, mediteranean, libanez, italian, grecesc, sârbesc şi românesc.
Parcul din Iulius Town a fost realizat de o echipă de specialişti din Italia, Germania şi România. Spaţiul verde integrează 10.000 de arbuşti şi 1.400 de arbori de talie mare, transportaţi de la pepiniere din Italia cu peste 500 de autocamioane. Aici, vizitatorii se vor destinde citind o carte pe iarbă, parcul beneficiind de suprafețe generoase acoperite cu gazon special, care permite traficul intens. Iulius Gardens mai include un lac, pe o suprafaţă de 800 mp, un carusel venețian etajat pentru copii, un foişor, alei de promenadă şi piațete pentru evenimente şi târguri în aer liber.