SFR10 | 12-16 Iunie 2019 |

FESTIVALsfr.RO | PROGRAMUL EVENIMENTELOR

REGINA MARIA | Ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești

VERNISAJ EXPOZIȚIE | 12 – 26 IUNIE 2019

12:00

INTRARE LIBERĂ

Producție: Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums
Curator: Nicolae Pepene

Proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este realizat de Asociația Forums împreună cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, fiind realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești, plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală. Expoziția cuprinde și o selecție de imagini din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiționale românești și a obiectelor împodobite cu motive populare. Expoziția cuprinde 40 de panouri cu dimensiunea de 70 x 98 cm. De asemenea, varianta outdoor a expoziției este formată din 20 de panouri printate față-verso, expuse pe 20 de structuri independente dotate cu sistem de iluminat. Astfel, festivalul Serile Filmului Românesc, alături de valorile pe care acesta le promovează, se împletește în mod armonios cu conceptul autentic al proiectului Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești, tocmai de aceea îi va fi gazdă la Iași.

CONFERINȚA DE PRESĂ SFR10

DESCHIDEREA FESTIVALULUI

14:00

INTRARE LIBERĂ

Invitați: Florin Piersic (actor), Natașa Raab (actriță), Nicolae Pepene (Directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov), Ileana Popovici (actriță), Adina Pintilie (regizor), Bianca Oana (producător), Ion Dichiseanu (actor), Șerban Marinescu (regizor), George Mihăiță (actor), Andrei Apreotesei (Manager Ateneul Național din Iași), Mihai Chirica (Primarul Municipiului Iași), Cristina Popescu (Romfilatelia), Ioana Pavelescu (actriță).

Moderator: Andrei Giurgia (director SFR)

Conferința de presă deschide cea de-a zecea ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc și este și un dialog cu presa despre filmul românesc, actorii și regizorii noștri. Invitatul special: Florin Piersic.

În cadrul Conferinței, Romfilatelia va lansa un timbru și un plic special, cu ocazia aniversării SFR 10. Acestea vor fi distribuite în rețeaua Romfilatelia, instituţie desemnată să emită timbrele şi efectele poştale româneşti, a încercat în permanenţă să transforme şi să promoveze marca poştală românească ca veritabil ambasador al ţării noastre.

EXPOZIȚIE ANIVERSARĂ SFR | UN DECENIU DE FILM ROMÂNESC LA IAȘI

VERNISAJ

17:00

INTRARE LIBERĂ

Expoziția aniversară SFR: un deceniu de film românesc la Iași aduce cele mai importante momente din festival. Momentele au fost surprinse, de-a lungul timpului, de fotografii oficiali sau de voluntarii SFR. Din culisele unui festival sau de pe scena acestuia, totul va fi despre pasiunea investită în promovarea filmului românesc

EXPOZIȚIE REVERENȚĂ – FLORIN PIERSIC

VERNISAJ

17:00

INTRARE LIBERĂ

Actorul căruia îi dedicăm ediția a 10-a a festivalului este Florin Piersic, pe care îl veți urmări pe marele ecran, îl veți vedea povestind pe scenă, iar între 12 iunie-12 iulie, actorul va putea fi văzut, în imagini, la Vernisaj „Reverență” Florin Piersic.
Expoziția este un omagiu adus actorului pentru întreaga activitate cinematografică și va fi deschisă timp de o lună, la Galeria Regală de Artă a Ateneului Național din Iași.

TOUCH ME NOT (2018)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme românești ale anului 2018/2019

18:00

Regizor: Adina Pintilie
Durată: 125 min
Distribuție: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Adina Pintilie, Hanna Hofmann
Rating: IM – 18 (INTERZIS MINORILOR SUB 18 ANI)

Invitat: Adina Pintilie, Bianca Oana

Un regizor și personajele sale pornesc împreună într-o cercetare personală despre intimitate. La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch Me Not urmărește călătoriile lor emoționale cu o privire profund empatică. Prinși între dorința de intimitate și frica profundă de ea, Laura și Tomas încearcă să depășească vechi „scenarii”, mecanisme de apărare și tabuuri, să taie cordonul ombilical și să fie în sfârșit liberi.

Premii:
2016 – Sarajevo – Cinelink Post Republic Award la secțiunea Works in Progress
2018 – Berlinale – Ursul de Aur și Premiul pentru debut
2018 – Transilvania IFF – Mențiune Specială a Juriului la Zilele Filmului Românesc

GALA DE DESCHIDERE SFR10 | PARAȘUTIȘTII (1972)

ACȚIUNE

SECȚIUNEA | Retrospectiva FLORIN PIERSIC

20:30

Regizor: Dinu Cocea
Durată: 87 minute
Distribuție: Florin Piersic, Dana Comnea, Silviu Stănculescu, Valeria Seciu, Emanoil Petruț, Ileana Popovici, Geo Costiniu, Nineta Gusti
Rating: AG

Invitați: Florin Piersic, Ileana Popovici, Irina-Margareta Nistor, Natașa Raab, Șerban Marinescu, Mircea Diaconu, George Mihăiță, Ion Dichiseanu

Luncan, un comandant de parașutiști aspru și intransigent, își neglijează soția și copilul în favoarea meseriei. Un subordonat timid, admonestat de el înaintea unui salt, se accidentează. Vizitându-l la spital, Luncan o cunoaște pe Nora, sora acestuia, între cei doi înfiripându-se o relație afectiva.

SOS MONUMENTE

Dezbatere pe tema “Filmul fără sfârșit al Monumentelor noastre naționale”

16:00

INTRARE LIBERĂ

Invitați: Eugen Vaida, Dan Lungu, Virgil Babîi, Nicolae Pepene, Irina-Margareta Nistor

Dezbaterea va viza trei sectoare principale: cel al implicării printr-un proiect independent (Eugen Vaida, Ambulanta pentru Monumente – Transilvania Sud) cel al implicării unui senator în lămurirea problemelor monumentelor de stat (Dan Lungu, Senator USR de Iași), cel al activității Direcției Județene de Cultură (Virgil Băbâi, director), cel al presei, prin documentarul realizat de Gabriela Baiardi (TVR Iasi) și cel al lobby-ului prin artă (film), reprezentat de echipa SFR și Ambasadorul filmic, Irina-Margareta Nistor.

Dezbaterea este urmată de o degustare de vin.

BALTAGUL (1969) Proiecție specială – 50 de ani de la lansare

DRAMA

SECȚIUNEA | CENTENAR

17:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Mircea Mureșan
Durată: 103 minute
Distribuție: Margarita Lozano, Sidonia Manolache, Folco Lulli, Jean Constantin, Ilarion Ciobanu, Ernest Maftei, Nicolae Corjos, Sandu Sticlaru
Rating: AG

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Ecranizare a romanului cu acelaşi titlu al lui Mihail Sadoveanu, Baltagul este o coproducţie româno-italiană cu multe merite cinematografice: acţiune fidelă cărţii, imagine plină de semnificaţii, muzica compozitorului francez Maurice Le Roux şi interpretări memorabile. Drama regizată de Mircea Mureșan urmărește tragedia unui cioban dispărut. Soția, Vitoria Lipan, reface drumul parcurs de acesta și află adevărul: bărbatul a fost asasinat de cei pe care îi credea aproape. Cu îndârjirea specifică unei femei de munte, aceasta pornește pe urmele criminalilor

EPAVA (2019)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | PREMIERĂ

18:00

Donație pentru cinematografie

Regizor: Corneliu Gheorghiță
Durată: 80 minute
Distribuție: Bogdan Marhodin, Constantin Florescu, Sorin Francu, Cosmina Olariu, Raluca Gheorghiu, Geo Balint, Ioan Stoica, Natalia Cebanu
Rating: AP 12

La 30 de ani după revoluţie, trei colegi de promoţie – regizori de film – se întâlnesc într-o noapte pe malul Mării Negre. Proiecţia celor trei filme studenţeşti realizate de ei le animă iluziile de odinioară. Aceşti spectatori de weekend îşi ascund sentimentul ratării în spatele vechilor imagini filmate care au ruginit împreună cu Epava, lângă care cei trei s-au cunoscut în tinereţe.

Premii:

Calcutta International Cult Film Festival – Outstanding Achievement Award – Best Narrative
Virgin Spring CineFest – Gold Award – Narrative Feature
L’Age D’Or International Arthouse Film Festival – Outstanding Achievement Award – Best Narrative
Cult Critic Movie Awards – Best Feature Film

MUZICA RĂNILOR DE RĂZBOI (2018)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | DOCUMENTAR

18:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Tiberiu Rotărescu
Distribuție: Marius Manole, Sabin Penea
Rating: AG

Invitat: Marilena Gheorghiță, Andrei Cârlan, Iulia Nagy

Muzica rănilor de război este un proiect al Asociației pentru Educație și Sănătate MENS SANA, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale-Centenarul Marii Uniri.

Documentarul “Muzica rănilor de război” spune povestea uneia dintre cele mai importante prezenţe din cultura românească: George Enescu. Filmul evocă perioada 1912-1918, pre și în timpul Primului Război Mondial, în care George Enescu s-a implicat activ în sprijinirea oamenilor afectați de prima conflagrație mondială. Chiar Enescu este cel care a spus: „Nu mi-am servit țara decât cu armele mele: condeiul, vioara și bagheta.”

CAISĂ (2018)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Documentar

19:30

Regizor: Alexandru Mavrodineanu
Durată: 84 minute
Distribuție: Cristian Palcuie (Caisă), Dumitru Dobre
Rating: AG

Invitat: Alexandru Mavrodineanu

Documentarul Caisă îl aduce în prim-plan pe un puști de 13 ani (Cristian Palcuie, strigat Caisă), care, timid, dar ambițios, învață de la antrenorul său de box, Dumitru Dobre, că sportul și disciplina îl vor face campion. Atunci când Dobre îl împinge de la spate și îi acordă încredere, Caisă se desprinde de lumea copilăriei și caută să-și șlefuiască chemarea pentru box în sala de antrenamente.

Premii:
2017 – Astra – Romanian Docs in Progress Post-Production Award, Cinelab Romania la DocumentaryTank
2018 – Astra – Cel mai bun documentar românesc
2018 – Docuart – Cel mai bun regizor
2019 – Premiile Gopo – Cel mai bun documentar

PARKING (2019)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | PREMIERĂ

20:00

Regizor: Tudor Giurgiu
Durată: 113 minute
Distribuție: Mihai Smarandache, Luis Bermejo, Belén Cuesta
Rating: AP 12

Invitați: Carmen Florescu, Tudor Giurgiu, Mihai Smarandache, Marin Mălaicu-Hondrari

La baza scenariului semnat de Tudor Giurgiu și Marin Mălaicu-Hondrari stă cartea „Apropierea” (2010, Cartea Românească), dar și precedentele cărți ale autorului, „Cartea tuturor intențiilor” (2008) și „Zborul femeii pe deasupra bărbatului” (2004). Adrian este poet, emigrează ilegal în Spania anului 2002 și se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael. Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria, chitaristă într-o trupă de jazz.

CASA ENESCU | DE LA MAGAZIE LA ACADEMIE

DOCUMENTAR TVR IAȘI

20:00

Regizor: Gabriela Baiardi

Un documentar ce ne prezintă situația Casei lui George Enescu din Mihăileni, Botoșani, înainte și după restaurare. Gabriela Baiardi (jurnalist TVR Iași) ne prezintă povestea ca pe o rapsodie a solidarității pentru memoria culturii. De altfel, Gabriela Baiardi este preocupată de subiect, și-a concentrat o mare parte din eforturile și interesul jurnalistic în această direcție.

Vizionarea documentarului face parte din evenimentul-dezbatere: SOS Monumente: Filmul fără sfârșit al monumentelor noastre naționale.

HAIDUCII LUI ȘAPTECAI (1971)

AVENTURI | ISTORIC

SECȚIUNEA | Retrospectiva Florin Piersic

21:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Dinu Cocea
Durată: 86 minute
Distribuție: Florin Piersic, Aimée Iacobescu, Marga Barbu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Colea Răutu
Rating: AG

Invitat: Florin Piersic

Domnița Ralu are nevoie de un milion de galbeni pentru a cumpăra de la Viena o colecție de bijuterii. Pentru a-i satisface dorința, domnitorul fanariot instituie birul văcăritului, ducând la sărăcirea poporului. Ceata de haiduci condusă de Anghel Șaptecai încearcă să recupereze galbenii smulși cu forța de la oameni. În final, căpitanul de arnăuți Mamulos îl prinde pe Anghel și-l trimite la ocnă.

MOROMEȚII 2 (2018)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2018/2019

21:30

Regizor: Stere Gulea
Durată: 109 minute
Distribuție: Horațiu Mălăele, Iosif Paștina, Paul Ipate, Gheorghe Visu, Ioana Bugarin
Rating: AG

Invitat: Toma Cuzin, Tudor Giurgiu

Moromeții 2 este filmul care oglindește crunta realitate în perioada postbelică. Nostalgia și atașamentul lui Moromete față de satul în care locuiește, față de pământul pe care îl lucrează, l-au făcut să-și dorească un viitor pentru feciorii săi alături de casă. Niculae, mezinul, își dorește un alt viitor. El vrea să termine liceul și aspiră la ceva mai mult, doar că nu în satul din Câmpul Dunării, ci la București.

Premii:
Gopo 2019:
Cel mai bun film (lungmetraj): Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu
Cele mai bune decoruri (lungmetraj ficțiune): Cristina Niculescu
Cea mai bună imagine (lungmetraj): Vivi Drăgan Vasile
Cel mai bun montaj (lungmetraj): Dana Bunescu, Alexandra Gulea
Cel mai bun sunet (lungmetraj): Dana Bunescu, Cristinel Sirli, Constantin Fleancu
Cele mai bune costume (lungmetraj ficțiune): Dana Păpăruz
Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (lungmetraj ficțiune): Domnica Bodogan, Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu
Premiul „Tânără speranță”: Iosif Paștina
Premiul pentru Audiență: Stere Gulea
Premiul RSC: Vivi Drăgan Vasile

SINGURĂ LA NUNTA MEA (2018)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2018/2019

17:00

Regizor: Marta Bergman
Durată: 121 minute
Distribuție: Alina Ioana Șerban, Tom Vermeir, Jonas Bloquet, Rebeca Anghel, Viorica Tudor
Rating: AP 12

Filmul prezintă povestea Pamelei, o tânără născută în comunitatea romilor, dar totuși diferită de fetele care au această etnie. Într-o casă ruinată, fără condițiile necesare traiului, ea împarte același pat cu bunica ei și cu fiica sa care are doi ani. Libertatea e singurul lucru pe care și-l dorește, așa că renunță la tradițiile sufocante din lumea romilor și pornește într-o călătorie care, speră ea, îi va schimba destinul ei și fiicei sale.

DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE (2018)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Documentar

18:00

Regizori: Mona Nicoară, Dana Bunescu
Durată: 89 minute
Distribuție: Nina Cassian
Rating: AG

Invitat: Dana Bunescu

Documentarul Distanța dintre mine și mine este o evocare a vestigiilor poetei Nina Cassian (1924 – 2014), relatate de ea însăși. Creația cinematografică arată viața protagonistei, din comunismul bolnăvicios cu care s-a confruntat și până în miezul ultimelor sale zile de viață. Poeta pendulează între memoria personală și informațiile din arhiva sa, aducându-și, pe marele ecran, o bună parte din trăiri și spărgând unele ziduri ale trecutului.

Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate.

Premiu:
Premiul publicului din secțiunea „Avanpremiere românești ale toamnei”, în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest – 2018

S’Curte și la FiX 2 | Ia publicul din scurt!

SCURTMETRAJE | COMPETIȚIE | PETRECERE

S’Curte și la Fix vine cu noi provocări scurte în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc. Scurtmetrajele vor putea fi vizionate pe marele ecran de la Hala Fix, iar cea mai bună producție va fi aleasă prin vot direct, în cadrul serii dedicate filmelor de scurtmetraj.

ÎN COMPETIȚIE

Fără Apărare (2019) | regia Andu Miron

Crapă Capra (2018) | regia Mihai Nichiforeac

A Christmas story (2018) | regia Andrei Olănescu

Motel STRUGURAȘ (2017) | regia Mihai Nichiforeac

Monstrul (2018) | regia Pop Laura

Chastity (2017) | regia Mihai Nichiforeac

Taxi De Niro (2018) | regia Ionuț Lucian Rusu

42 Ianuarie (2019) | regia Kiki Vasilescu

Interviu (2019) | regia Kiki Vasilescu

Steaua fără nume (2018) | regia Alexandru Busuioceanu

ÎN AFARA COMPETIȚIEI

Scris – Nescris (2016) | regia Ștefan Mandachi

The Power Within Yourself | regia Ali Amir

Despre noi, la 100 (2019) | regia Alexandru Stănescu

Luptă George | regia Ali Amir, Tiberiu Lupasc

The Little Truth (2017) | regia Ștefan Mandachi

FLORIN PIERSIC… PUR ȘI SIMPLU!

RECITAL

.„Sunt Florin Piersic, actorul Florin Piersic. Am bucuria şi speranţa că ne revedem la Iași, la Ateneul din Iași, în cadrul Serilor Filmului Românesc, la un rendez-vous, o întâlnire cu mine, pe care eu aş numi-o întâlnire de dragoste.”

OSÂNDA (1977)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Centenar

20:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Sergiu Nicolaescu
Durată: 115 minute
Distribuție: Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică, Ioana Pavelescu, Amza Pellea, Aimee Iacobescu, Ernerst Maftei, Mihai Mereuta, Vasile Nițulescu, Elena Dacian, Corneliu Gîrgea
Rating: AP 12

Invitat: Ioana Pavelescu, Ileana Popovici

Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 și după câțiva ani petrecuți pe front, Manolache Preda se întoarce în satul său natal. Pentru a duce o viață normală, Manolache se angajează la boierul Leon. Se îndrăgostește de Ruxandra, o tânără săracă. Dar când boierul e omorât de doi țărani revoltați, vina cade pe fostul ocnaș. Manolache fuge și se ascunde în munți. Vânat însă fără încetare, este prins și împușcat.

Premii:

ACIN – Marele Premiu, Premiile pentru interpretare masculină (Amza Pellea) şi montaj. Diplomă de onoare rol secundar (Ernest Maftei) 1976
Moscova – Premiul pentru interpretare masculină (Amza Pellea) – 1977

COLIERUL DE TURCOAZE (1985)

AVENTURI

SECȚIUNEA | Retrospectiva Florin Piersic

21:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Gheorghe Vitanidis
Durată: 92 minute
Distribuție:
Florin Piersic, Jean Constatin, Alexandru Repan, Ion Besoiu, Marga Barbu, Alexandru Arșinel
Rating: AG

Invitați: Florin Piersic, Irina-Margareta Nistor

Colierul de turcoaze este un film românesc din 1986, regizat de Gheorghe Vitanidis, cel de-al cincilea film din seria Mărgelatu. Acțiunea se petrece în Muntenia, în perioada de dinaintea Revoluției de la 1848. Răpirea unui bancher vienez și a fiicei sale amenință să declanșeze un scandal diplomatic, ce s-ar putea solda cu intrarea armatelor austriece în țară. Mărgelatu dejoacă această încercare și lămurește povestea.

România etnografică. Restituiri Dem Demetrescu

Cine-concert Irina-Margareta Nistor & Foley’Ala | Premieră

21:00

Regizor: Dem Demetrescu
Durată: 52 minute
Muzica originală:
Foley’Ala
Invitați: Irina Margareta Nistor, Adrian Buga

Documentarul România etnografică, început ca un proiect cinematografic care urma să ilustreze atlasul cu același nume din 1938, nu a fost niciodată finalizat. S-au păstrat fragmente de material brut, care conțin animații și filmări documentare. Mulțumită eforturilor de recuperare a operei lui Dem, întreprinse de platforma Dem Creativ, cine-concertul include, sub forma unei colecții de material fragmentar prezentat în premieră, cu acompaniament muzical original, tot ceea ce s-a conservat din rolele de film ale lui Dem: animația materialului grafic din atlasul România etnografică, o versiune nefinalizată a desenului animat Capra cu trei iezi și o serie de filmări documentare cu caracter de studiu socio-economic și de promovare turistică a României.

Foley’Ala este o trupă născută în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor. Formaţia creează un ambient acustic original, interpretat live sub forma unei cvasi-improvizaţii de (re)construire a coloanei sonore pentru pelicule care au marcat istoria cinematografiei.

SECRETUL FERICIRII (2018)

DRAMĂ | COMEDIE

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme românești ale anului 2018/2019

21:30

Regizor: Vlad Zamfirescu
Durată: 90 minute
Distribuție:
Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu, Theo Marton
Rating: N-15 (Nerecomandat sub 15 ani)

Invitați: Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu

Filmul are un cadru static, terasa modernă a cuplului format din Toma și Ana. Vlad Zamfirescu îl interpretează pe Toma – personajul principal și cel care stârnește conflictul între cele trei persoane prezente. Monotonia celor 15 ani de căsătorie îl fac pe Toma să vină cu o idee ieșită din comun. Acesta dorește să facă schimb de partenere cu cel mai bun prieten al său, David. Profitând de naivitatea celor doi, reușește să îi manipuleze un timp, dar în final el va descoperi că nimic nu rămâne nepedepsit.

Premii:
Los Angeles Film Awards, SUA, – Best Duo: Vlad Zamfirescu & Theo Marton; Honorable Mention: Narrative Feature – 2018

Virgin Spring Cinefest, India – Silver Award: Best Debut: Vlad Zamfirescu – 2018

FACI SAU TACI (2019)

COMEDIE

SECȚIUNEA | Filme cu cei mai mulți spectatori

21:00

INVITAȚIILE SE GĂSESC LA CAFENEAUA PIATA UNIRII ȘI TIKI VILLAGE.

Regizor: Iura Luncașu
Durată: 98 minute
Distribuție:
Augustin Viziru, Levent Sali, Cătălin Cazacu, Codin Maticiuc, Diana Dumitrescu, Sandra Izbaşa, Monica Bârlădeanu, Diana Dumitrescu, Horia Brenciu
Rating: AP 12

Invitați: Ana Baniciu, Sandra Izbașa, Cristina Visterneanu, Augustin Viziru, Iura Luncașu

Comedia se instalează odată cu vizita unui oficial spaniol care îi pune în mare dificultate pe funcţionarii români. La „Hola, mamacita, Shakira, Pique” se rezumă tot vocabularul lor în spaniolă şi cam tot atâtea înţeleg ei din directivele oficialului. „Pornim în misiune, dar care-i aia?” Evident, lucrurile devin amuzante. Noroc că există şi oameni competenţi care să se ocupe de intervenţia în forţă. O echipă de șase fete de la forţele speciale, miniştri, comisari, un şofer nedumerit, un infractor cu identitate ascunsă şi un funcţionar plin de pofte, cu toţii se pun în mişcare.

CINE – PISCINA
POVESTEA UNUI PIERDE VARĂ (2018)

FILM | COCKTAIL | PISCINA

14:00

Locuri super-limitate: 35 persoane
Pentru rezervări & info: 00 40 752 427 217
Preț acces: 100 de RON

Un acces include:
💦intrare în zona SPA | 🍸cine-cocktail | 🎟biletul la film.

Regizor: Paul Negoescu
Durată: 100 minute
Distribuție: Alexandru Papadopol, Nicoleta Lefter, Crina Semciuc, Radu Romaniuc
Rating: AP 12

Petru este profesor de matematică la Politehnică. Are o relaţie deschisă cu Irina, care îl lasă să se culce din când în când şi cu alte femei, dar chiar şi aşa, Petru vrea să-i dea papucii. Într-o zi Irina află că este însărcinată…

Savurează filmul la apă! Într-un cadru unic, intim și relaxant, vezi cea mai nouă producție a regizorului Paul Negoescu: Povestea unui pierde-vară. Fii parte dintr-o experiență unică la Iași, când filmul nu intră la apă, ci te aduce să faci valuri pentru 100 de minute de relaxare altfel.

Important:
– Spectatorii trebuie să intre la film cu ținuta adecvată de SPA & piscină;
– Nu este permis accesul cu produse alimentare & băuturi, altele decât cele comandate în incinta Pleiada SPA;
– Biletul la film include accesul la zona de SPA, piscină, jacuzzi, thermarium, iar cocktailul este din partea casei.

DE-AȘ FI… HARAP ALB (1965)

FANTASTIC

SECȚIUNEA | Retrospectiva Florin Piersic

14:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Ion Popescu-Gopo
Durată: 91 minute
Distribuție: Chris Avram, Emil Botta, Florin Piersic, Irina Petrescu, Puiu Calinescu, Anca Pandrea, Constantin Codrescu, Fory Etterle, George Demetru
Rating: AG

Invitați: Irinia-Margareta Nistor

Filmul, în regia lui Ion Popescu-Gopo, este o ecranizare după basmul Povestea lui Harap-Alb și prezintă o parodie, interpretată într-o manieră liberă. De-aș fi… Harap-Alb urmărește povestea fiului de Crai, care parcurge un drum inițiatic, de la inocență la maturitate. În călătoria sa, Harap-Alb întâlnește personaje care întruchipează defectele omenești.

Premii:

Premiul de onoare pentru calitatea imaginii color și a prelucrării în laborator, Congresul UNIATEC, Milano – 1964
Premiul pentru regie și Premiul pentru scenografie, Festivalul Național al Filmului de la Mamaia – 1965
Premiul pentru originalitatea regie, Festivalul Internațional al Filmului de la Moscova – 1965

MARIA – INIMA ROMÂNIEI (2019)SECȚIUNEA | Documentar

16:00

Regizor: Trevor Poots
Durată: 74 minute
Rating: AG

Invitat: John Florescu, Dan Draghicescu

Maria – Inima României spune povestea rolului politic dramatic și a vieții private colorate a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria a Angliei, ea a devenit soția Prințului Ferdinand al României în 1893. Aceasta a condus țara prin ororile Primului Război Mondial când România a fost invadată de Germania și aproape că a încetat să mai existe. Când – printr-o remarcabilă revenire – victoria din 1918 a dublat România în teritoriu, Maria a câștigat recunoștere internațională pentru această nouă Românie Mare prin prezența sa la Conferința de Pace de la Paris din 1919 unde și-a argumentat cazul țării sale cu președintele SUA Woodrow Wilson și Prim Ministrul Britanic Lloyd George.

Dar, în tot acest timp, Maria a trecut prin multe dezamăgiri personale. Fiul ei, Carol, mereu și-a disprețuit părinții, iar când acesta a devenit Rege, a alungat-o pe mama sa, Maria, de la Curte. Iar când comuniștii au preluat puterea în 1945, aceștia au alungat-o din istorie.

CUFĂRUL LUI EMINESCU (2019)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | DOCUMENTAR

17:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Cristian Radu Nema, Bianca Michi Nema
Durată: 34 minute
Distribuție: Ion Caramitru, Cristian Motiu, Alexandru Surdu
Rating: AG

Invitați: Bianca Michi Nema, Cristian Radu Nema

Documentarul urmărește traiectoria cufărului de călătorie a lui Mihai Eminescu. Prezent la o licitație în care a fost scos la vânzare cufărul ce a aparținut marelui poet, un admirator al lui Eminescu cumpără acest obiect valoros și îl duce acasă. În prezența cufărului, tânărul devine preocupat de a descoperi istoria sa și a manuscriselor pe care Mihai Eminescu le păstra în cufăr.

SUNSET (2018)

DRAMA

SECȚIUNEA | Premieră

18:00

Regizor: László Nemes
Durată: 142 minute
Distribuție:
Vlad Ivanov, Levente Molnár, Mónika Balsai, Miklós Székely B, Urs Rechn, János Kulka, Susanne Wuest
Rating: AP 12

Invitat: Vlad Ivanov

Irisz Leiter ajunge în Budapesta anului 1913 cu gândul de a se angaja croitoreasă în magazinul de pălării care a aparținut inițial părinților ei. Un domn o abordează în timp ce magazinul se pregătea de vizita unor oameni importanți, căutând un anumit Kálmán Leiter. Irisz refuză să plece din oraș și alege să meargă în căutarea lui Kálmán, legătura ei cu un trecut pierdut.

LA MOARA CU NOROC (1955)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Centenar

19:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Victor Iliu
Durată: 105 minute
Distribuție: Ioana Bulcă, Constantin Codrescu, Olga Tudorache, Colea Răutu, Geo Barton, Aurel Cioranu, Sandu Sticlaru, Mihai Vasile Boghita, Arcadie Donos
Rating: AG

Ecranizare după nuvela Moara cu noroc, semnată de Ioan Slavici, filmul prezintă o dramă psihologică. Ghiță și Ana sosesc la hanul Moara cu noroc, unde, alături de copiii lor, își doresc să ducă un trai mai bun, lipsit de griji. La han nu poți fi liniștit dacă nu ești în relații bune cu Lică Sămădăul, așa că Ghiță face compromisuri și încearcă să-și mențină o bună relație cu acesta, dar și cu căprarul Pintea. Implicat în afaceri murdare, Ghiță ajunge în labirintul propriilor sale tertipuri, unde riscă să își piardă familia.

ELIXIRUL TINEREȚII (1975)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Retrospectiva Florin Piersic

21:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Gheorge Naghi
Durată: 90 minute
Distribuție:
Florin Piersic, Anna Szeles, Melania Cârje, Stela Popescu, Mihai Fotino, Marin Moraru, Alexandru Matei, Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu Brăila, Gheorghe Naghi, Aurel
Rating: AG

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Profesorul gerontolog Titus Rotuna inventează o licoare care are fantasticul efect de a întineri și astfel descoperă elixirul tinereții. El testează această descoperire pe el însuși și, văzând efectele, oferă elixirul și unor colegi de generație. Toți vor să-și retrăiască viețile, dar sfârșesc prin a face aceleași greșeli și îmbătrânesc.

SĂ NU UCIZI (2019)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme ale anului 2018/2019

21:30

Regizor: Gabriela Șarga, Cătălin Rotaru
Durată: 120 minute
Distribuție:
Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Elias Ferkin
Rating: AP 12

Invitați: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga

Filmul, inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani, spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenții de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

PUP-O, MĂ! (2018)

COMEDIE

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme românești ale anului 2018/20189

21:00

INVITAȚIILE SE GĂSESC LA CAFENEAUA PIATA UNIRII ȘI TIKI VILLAGE.

Regizor: Camelia Popa
Durată: 90 minute
Distribuție: Cosmin Seleși, Cătălina Grama, Alexandru Pop „Vărul Săndel”, Constantin Cotimanis
Rating: AP 12

Invitați: Camelia Popa, Gabi Suciu

Se spune că, de Ziua Lânii, flăcăul care reușește să pupe o mândră va rămâne cu ea toată viața. Trei ciobani, sătui de viața singuratică de la stână, încearcă din răsputeri să pupe două fete „de capitală”. Pare simplu? Nu este deloc! Ținuți din scurt de un baci obsedat de avere, ei își petrec această zi cu oile și câinele Bobiță. Când totul pare pierdut, două mândre își fac o apariție de zile mari.

DAMIAN & BROTHERS

CONCERT LIVE

Concert aniversar SFR 10 ani

23:00

INVITAȚIILE SE GĂSESC LA CAFENEAUA PIATA UNIRII ȘI TIKI VILLAGE.

La un deceniu de #festivalSFR, Concertul Aniversar Damian Drăghici & Brothers aduce la Iași ritmurile care au făcut înconjurul lumii. Centrul lumii lui Damian Drăghici va fi, pentru câteva ore bune, la Iași, când vom dedica marelui ecran și actorilor cinematografiei românești un recital de petrecere autentică mai ceva ca-n filme. Cine nu a fost încă la concertul lor, va avea o mare surpriză, demnă de Oscar!

Artiștii vor interpreta exclusiv piese compuse și/sau reorchestrate de artistul Damian Drăghici, care formează repertoriul DAMIAN & BROTHERS. Repertoriul trupei este format din melodii de petrecere cunoscute (Mona, Lizeanu, Sharaiman, Mama mea e florăreasa, Ileana, Ileana, etc.). Stilul abordat este o combinație de gypsy & folclor reorchestrat.

GUVERNUL COPIILOR (2019)

DOCUMENTAR | DEZBATERE

SECȚIUNEA | Elisabeta Bostan

14:00

Regizor: Ioana Mischie
Durată: 74 minute
Rating: AG

Invitat: Ioana Mischie

Guvernul Copiilor este un film-proiect unic în România atât ca experiment de imaginație civică, cât și ca abordare cinematografică inovatoare, devenind primul documentar 3D românesc. În an centenar, la 100 de ani de România, 100 de copii își imaginează următorii 100 de ani ai societății din perspective educaționale, arhitecturale, sociale, economice și tehnologice.

POPEASCA (2017)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | PREMIERĂ | DOCUMENTAR

16:00

Regizor: Stanca Radu
Durată: 60 minute
Distribuție:
Stela Popescu
Rating: AG

Invitat: Gabi Suciu

Documentar realizat de nepoata celebrei Stela Popescu, despre viața artistei în preajma vârstei de 80 de ani, cu interviu filmat în 2015 și imagini din arhiva TVR.

DINCOLO DE NISIPURI (1974)

DOCUMENTAR

SECȚIUNEA | Centenar

17:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Radu Gabrea
Durată: 104 minute
Distribuție: Dan Nuțu, Emil Botta, Gina Patrichi
Rating: AG

Invitați: Victoria Cociaș

Ecranizare după romanul „Îngerul a strigat” și după nuvela „Dincolo de nisipuri” de Fănuș Neagu, filmul prezintă povestea tragică a orfanului Ion Mohreanu (Dan Nuțu), care nu reușește să-și găsească un rost în viață. Dus în ispită de Nae Caramet (George Constantin), i se induce în minte în mod parșiv ideea răzbunării și este împins indirect către moarte.

Radu Gabrea reușește să redea în film o parte din întâmplările prezentate de Fănuș Neagu în cartea sa, amestecând tragismul condiției umane cu pitorescul vieții rurale dunărene din perioada interbelică.

DUIOS ANASTASIA TRECEA (1979) | Proiecție specială, 40 de ani de la lansare

DRAMĂ | IN MEMORIAN Liana Tatos, Alexandru Tatos

SECȚIUNEA | Centenar

18:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Alexandru Tatos
Durată: 95 minute
Distribuție: Anda Onesa, Amza Pellea, Tark Laszlo, Adrian Berzescu, Alexandru Ispas, Cătalin Ciornei, Cristian Ghita, Daniel Petrescu, Dumitru Bordeanu, Elena Fulga, Ernest Kantor, Gheorghe Teasca, Imola Gaspar, Lucia Boga
Rating: AG

Invitat: Irina-Margareta Nistor, Laurențiu Damian

Acțiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un sat de la Dunăre, pe fundalul luptelor dintre partizanii sârbi și armata germană. Orice partizan prins trebuie omorât, iar cadavrul său trebuie să zacă neîngropat pe uliță drept exemplu. Primarul satului veghează ca această dispoziție dată de nemți să nu fie încălcată. Tânără învățătoare Anastasia știe că mai presus de orice se află datina și că mortul trebuie îngropat creștinește, chiar dacă pentru asta ea trebuie să plătească cu viață.

Premiu:
Karlovy Vary – Premiul de interpretare feminina (Anda Onesa) (1980)

BACALAUREAT (2016)

DRAMA

SECȚIUNEA | Aniversare | Proiecție specială în onoarea actorului Petru Ciubotaru la împlinirea a 80 de ani

19:00

Regizor: Cristian Mungiu
Durată: 128 minute
Distribuție: Vlad Ivanov, Maria Drăguș, Lia Bugnar, Adrian Văncică, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Lucian Ifrim, Valeriu Andriuță, Gheroghe Ifrim
Rating: AP 12

Invitați: Petru Ciubotaru, Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov

Partener: Caravana Zilele Filmului Românesc

Romeo Aldea e doctor într-un mic oraș de provincie și și-a educat singurul copil, pe Eliza, cu ideea că odată ce va termina liceul, va pleca să studieze și poate să se stabilească în străinătate. Planul lui e pe cale să se împlinească, Eliza tocmai a primit o bursă să studieze psihologia în Anglia.

Cu o zi înaintea primei teze scrise, un incident pune în pericol planurile de viitor ale lui Romeo. Acum el trebuie să ia o decizie. Desigur, situația poate fi rezolvată, însă nu urmând calea pe care, ca părinte, a încercat să i-o arate fiicei lui ca fiind singura de urmat în viață.

Premii:

Festivalul de Film de la Cannes, Premiul pentru regie, 2016 – Cristian Mungiu
Festivalul de Film de la Chicago, Silver plaque Cel mai bun scenariu, 2016 – Cristian Mungiu
Festivalul de Film de la Chicago, Silver Hugo pentru Cel mai bun actor, 2016 – Adrian Titieni
Premiul pentru regie, Palić 2016

FABRICAT IN [RO]MÂNIA

ARTA PUBLICITARĂ

19:00

INTRARE LIBERĂ

Invitat: Conf. univ. dr. Gheorghe-Ilie Fârte (Facultatea de Științe ale Comunicării și Relații Publice, UAIC)

Într-un cadru relaxat și relaxant, facem maraton de reclame românești, cu o discuție despre creativitatea și originalitatea campaniilor și a video-urilor made in Ro.

PINTEA (1976)

AVENTURĂ| DRAMĂ | ISTORIC

SECȚIUNEA | Retrospectiva Florin Piersic

21:00

INTRARE LIBERĂ

Regizor: Mircea Moldovan
Durată: 94 minute
Distribuție: Florin Piersic, Nae Mazilu, Maria Ploae, Constantin Diplan, Colea Răutu, Ovidiu Schumacher, Eugenia Bosânceanu, Constantin Băltărețu
Rating: AG

Invitat: Irina-Margareta Nistor

Ofițerul român Grigore Pintea se întoarce în satul natal din Maramureș la începutul secolului al XVIII-lea și părăsește armata austriacă, după ce află de nedreptățile săvârșite de oamenii grofului Bartolok. După plecarea sa, viteazul se dedică unei cauze nobile, care îi ia viața, dar îl înveșnicește în glorie.

COBORÂM LA PRIMA (2018)

DRAMĂ | ROMANTIC

SECȚIUNEA | Cele mai bune filme românești ale anului 2018/2019

21:30

Regizor: Tedy Necula
Durată: 84 minute
Distribuție:Iulian Burciu, Grumăzescu Cezar, Victoria Cociaș, Constantin Cotimanis.
Rating: AP 12

Invitați: Tedy Necula, Victoria Cociaș, Adrian Păduraru

Suntem străini până în momentul în care ceva ne unește: o atingere, o privire, sau poate vagonul unui metrou. Coborâm la prima este un film care prin multitudinea personajelor ne reflectă într-un mod obscur prejudecățile fiecărui dintre ei. Sunt diferiți, dar asta până într-un final i-a unit. Un film care ne pune pe gânduri și care ne face să ne gândim dacă acea întâlnire din vagonul metroului a fost o simplă coincidență sau ceva mai mult. Vor coborî din metrou la fel cum au intrat – ca străini, sau povestea lor va fi auzită?

Premii:
Premiul UPFAR- ARGOA pentru cel mai bun debut în filmul de lung metraj indie de ficțiune.
2018 – Militello Film Festival – Cel mai bun montaj (Ana Țurcanu)
2018 – Indie IPIFF – Premiul pentru debut (Tedy Necula)

FESTIVITATEA DE ÎNCHEIERE SFR 10
CAP ȘI PAJURĂ (2019)

DRAMĂ

SECȚIUNEA | Premieră

21:45

INVITAȚIILE SE GĂSESC LA CAFENEAUA PIATA UNIRII ȘI TIKI VILLAGE.

Regizor: Nicolae Constantin Tănase
Durată: 80 minute
Distribuție: Alex Călin, Iulia Ciochină, Florin Salam
Rating: N-15 (Nerecomandat sub 15 ani)

Invitați: Nicolae Constantin Tănase, Alex Călin

Cap și pajură, filmul regizat de Nicolae Constantin Tănase, îl aduce în prim-plan pe Laurențiu, un tânăr care în urma unui incident se lovește grav la cap și refuză tratamentul, pe motiv că îl așteaptă pe fratele mai mic, plecat la muncă în Germania, pentru a-i face o mărturisire. Filmul propune o privire intimă asupra ultimei zi din viața lui Laurențiu, acasă, încercând să recompună imaginea vieții sale, temerile și deciziile care au dus la acest deznodământ.

Copyright © Serile Filmului Romanesc 2010 - 2019 | Produs de Artis - Pe limba ta!